Ugrás a tartalomra

Vučić u Minhenu imao više važnih sastanaka, a razgovaralo se i o situaciji na Kosovu

2024.02.17
16:23
2024.02.17
16:42
Forrás
Pannon RTV
Aleksandar Vučić je danas imao nekoliko važnih razgovora na 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Predsednik Srbije je razgovarao i sa američkim kongresmenima, premijerom Bavarske Markusom Zederom i ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiom.

Vučić se sastao i sa visokim komesarom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU zaduženim za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Predsednik Srbije je imao dug, otvoren i sadržajan razgovor sa američkim kongresmenima Džinom Šahinom, Pitom Riketsom i Krisom Marfijem. Vučić je sa američkim političarima razgovarao i o bilateralnim odnosima, stabilnosti regiona i aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, kao i na temu jačanja privredne saradnje i investicija. Predsednik Srbije je takođe istakao važnost nastavka dijaloga Vašingtona i Beograda i zahvalio se na podršci koju dobijaju na tom planu. Dodao je da je u više navrata izrazio zabrinutost za bezbednost i prava Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, ističući važnost zaštite njihovih interesa i uslova za normalan život, posebno u vezi sa poslednjim potezom Prištine da ukine korišćenje dinara kao zakonskog sredstva plaćanja, što ugrožava egzistenciju srpskog stanovništva na KiM.

Sa premijerom nemačke savezne države Bavarske Markusom Zederom je imao odličan i prijateljski razgovor o ulaganjima i jačanju odnosa Srbije i Bavarske, istakao je Vučić na svojoj stranici na društvenim mrežama. Dodao je, da se zahvaljuje na dosadašnjoj saradnji i istakao je da Srbija sa Bavarskom ima robnu razmenu veću od 1,5 milijardi evra.

Predsednik Srbije je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiom o odnosima Kosova i Srbije. Razgovarali smo i o bilateralnim odnosima, kao i o ekonomskoj saradnji Srbije i Kine i potvrdili čelično prijateljstvo između naših zemalja i naroda. Upoznao sam Kinu sa razmerama ugroženosti kosovskih Srba i sve teže uslove u kojima žive, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je imao dobar i konstruktivan razgovor sa Janom Borgom, predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Na sastanku je bilo reči i o saradnji i doprinosu Srbije stabilizaciji prilika u Evropi. Govoreći o izborima u Srbiji, istakao sam da su bili demokratski i transparentni, naglasio je Vučić.

“Ono što ljude u Srbiji najviše zanima je razgovor sa Boreljom i Lajčakom oko Kosova i Metohije. Što se toga tiče, mogu samo da kažem mi se čini da Evropska Unija ili nema ili ne želi da primeni mehanizme prema Prištini koja sprovodi ne samo jednostrane mere, već na svaki način pokušava da etničke očisti Kosovo od Srba. I to je ono što sam mogao da vidim kroz odgovore. Mi smo rekli da smo spremni da prisustvujemo svakom razgovoru ali da želimo da vidimo rezultate.”

Predsednik je rekao da Srbija u Minhenu nije bila izložena daljim pritiscima u vezi sa Kosovom, ali je zbog odnosa sa Rusijom bila izložena. Aleksandar Vučić je dodao da je to, po njegovom mišljenju, gotovo postalo uobičajeno.

Aleksandar Vučić

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Prolećni vašar cveća i rukotvorina u Kanjiži

U Kanjiži se ponovo organizuje prolećni vašar cveća i rukotvorina. Mogu se kupiti ručno rađeni ukrasi, nakit, predmeti i cveće. Pokrovitelj prolećnog vašara rukotvorina i cveća je opština Kanjiža.