Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„World Robot Olympiad" u Subotici

2022.05.30
16:11
2022.05.30
20:35
Forrás
Panon RTV
U Subotici je održano takmičenje u programiranju LEGO robota, pod nazivom „World Robot Olympiad".

Na ovogodišnje nacionalno finale u Srbiji, ovog međunarodnog takmičenja, prijavilo se 45 ekipa. Takmičari iz osnovnih i srednjih škola imali su na raspolaganju pet meseci, da sa svojim timovima sa dva-tri člana, naprave robota, u skladu sa unapred definisanim funkcijama.

Hala sportova u Subotici bila je puna dece takmičara. Više od stotinu takmičara je ove godine učestvovalo u finalu WRO u Srbiji. Konkurs je objavljen u januaru, i od tada je svaki tim morao da napravi svog robota. Kada je naša ekipa bila na licu mesta, takmičenje je bilo u punom jeku.

Pannon RTV

Mate Mesaroš, iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži: „Oduvek sam želeo da se bavim tehničko-informatičkim poslovima kada odrastem, želeo bih da budem kibernetičar, robotičar, pa sam zbog toga odmah znao da moram se prijavim, čim mi se u petom razredu pružila prilika da idemo na ovakva takmičenja. Nažalost, prošle godine je bilo onlajn, i tada to nije bilo tako dobro, ali sada je mnogo bolje, jer će bit prisutna i ona atmosfera."

Pored svakog takmičarskog stola, učinak i prikupljanje bodova svakog robota pratile su sudije.

Pannon RTV

Barnabaš Kečkeš iz Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj" u Subotici: „Prvo smo napravili robota, to sam uglavnom radio ja, onda smo ga zajednički pregledali, malo prepravili, kako bi manje-više mogao da uradi sve. Nakon toga smo zajedno počeli da ga programiramo, prateći redom stazu."

Do sada su se na takmičenja uglavnom prijavljivali mađarski timovi, ali ove godine su se pojavili i takmičari kojima je maternji jezik srpski. Pored vojvođanskih škola, ovog puta su se takmičenju priključili i učenici iz Jagodine - rekao je Žolt Nametovski, organizator finala u Srbiji.

Panon RTV

„Ovaj WRO je dobar zbog toga, što uvek postoji neka priča, da treba da sečete živu ogradu ili bubamara ili da nekoga spasete. Deca sakupljaju bubamare, mogu da ih uhvate, postave u pravac i premeštaju. Tako je naravno lakše, zbog njihovih godina. Stariji već nemaju pravo na to. Oni takođe imaju dva minuta na raspolaganju, ali kada postave robota na stazu, on mora samostalno da pravi bodove."

Ekipe su se takmičile u četiri kategorije, u zavisnosti od uzrasta. Svaki pobednički tim, u određenoj kategoriji, može da učestvuje na Svetskom prvenstvu, koje će se održati u oktobru, u Dortmundu, u Nemačkoj.

World Robot Olympiad
Subotica
takmičenje

Slične vesti

Najnovije

13:02

„S nama je okrugao svet”

U nedelju uveče u Kanjiži je održan svečani program povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. U okviru manifestacije pod nazivom „„S nama je okrugao svet”, nastupilo je više od 120 mladih iz opštine.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.