Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Zabavno je mesiti i peći hleb

2021.08.20
15:39
2021.08.20
21:25
Forrás
Pannon RTV
U Bezdanu su organizovane aktivnosti povodom Dana Svetog Ištvana. U sklopu događaja pod nazivom "Od pšeničnog zrna do hleba", deca su mogla naučiti veštine da umese i ispeku hleb od kiselog testa.
Illusztráció/Pannon RTV/Huszár Krisztián

Osim pečenja, tokom celodnevnog programa, naučili su istoriju Svetog Ištvana, te su učestvovali u grupnom radu i igrama na otvorenom.

Mališani su sa uzbuđenjem mesili peciva u velikoj sali mesne zajednice u Bezdanu.

Emina Bojić je na događaj došla sa drugaricom, Andreom Ficom:

"Napravićemo pogačice, oblikovaćemo ih, zatim ih ispeći i odneti u crkvu.

"Koristili smo samo brašno, so i vodu."

Događaju je prisustvovalo 20 ljudi. Nakon izrade testa za hleb, bila je i prilika za zajedničku igru ​​u dvorištu mesne zajednice.

David Bojić, učesnik: "Mi ćemo se takmičiti, dobićemo krune i ko ima više kruna, može izabrati neku igru."

Pannon RTV/Huszár Krisztián

Deca su tajnu pečenja hleba od kiselog testa naučila od Ester Balint Nemet, osnivača Vojvođanskog kluba kiselog testa. Ester već nekoliko godina pravi peciva od kiselog testa.

„Tajna ovog hleba je u tome što se pravi od prirodnog kiselog testa. U ovom hlebu ima samo brašna, vode i soli, ne koristimo kvasac, već pravimo na način kako su to činile naše bake. Pravimo takozvano kiselo testo u kojem se stvaraju mehurići uz pomoć prirodnih kvasca i bakterija mlečne kiseline, pa hleb postaje prozračan."

Organizatori su smatrali da je važno da deca u sklopu programa upoznaju priču o Svetom Ištvanu.

Tamara Šereš, predsednica, Udruženje građana "Mostovi Bezdana": "Danas smo organizovali aktivnosti za decu povodom Dana Svetog Ištvana, sa ciljem upoznavanja ličnosti i istorije Svetog Ištvana i pravljenja novog hleba."

Peciva koja naprave deca, biće osveštana na nedeljnoj misi.

Dan Svetog Ištvana
Bezdán
hleb
Mostovi Bezdana
Ester Balint Nemet
Vojvođanski klub kiselog testa

Najnovije

15:18, Frissítve: 17:42

Poskupljuje i letovanje

Inflacija i rast cena izazvani ratom u Ukrajini neće poštedeti ni sektor turizma. Cene goriva stalno rastu, pa su zbog toga i prevoznici i turističke agencije primorane da prilagođavaju i svoje ponude.

Najčitanije

Apel za pomoć porodici iz Kelebije

Pre godinu dana ekipa Panon RTV-a je već snimila prilog o ovoj porodici, kada su mnogi gledaoci i slušaoci pritekli u pomoć, ali se od tada Ljubičino zdravstveno stanje mnogo pogoršalo, najveća je potreba za pelenama.

Igra strpljenja na graničnim prelazima može da počne

Već u ranim popodnevnim časovima, svi oni koji su hteli da pređu u Mađarsku, na graničnom prelazu Horgoš-Reske na autoputu, morali su da čekaju dva i po sata. Ali i na manjim prelazima se čekalo od sat i po do dva sata.