Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zahvaljujući vladi Mađarske obezbeđen jednonedeljni kamp za jedriličare

2021.05.19
16:59
2021.05.19
17:21
Forrás
Pannon RTV
Trideset mladih sportista iz Srbije i njihovi pratioci zahvaljujući podršci Vlade Mađarske učestvovaće krajem jula na jedriličarskom kampu koji će biti održan na jezeru Velence.
Pannon RTV

Ove pripreme osim unapređenja stručnog znanja šalju i poruku da smo na ovom prostoru upućeni jedni na druge. Mađari, Srbi i pripadnici drugih nacija treba da pomažu jedni drugima na polju religije, nacionalnog pitanja i sporta – izjavio je Mikloš Šoltes, državni sekretar Mađarske zadužen za pitanja vere i međunacionalnih odnosa. Šolteš je i sam dugogodišnji ljubitelj sportova na vodi.

Jedriličarski klub na Paliću kojeg je 1897. godine osnovao Lajoš Vermeš, u proteklom periodu može da se pohvali sa izuzetnim uspesima. Članstvo ovog kluba dalo je i prvake državnih prvenstava, koji osvajaju titule i na međunarodnim takmičenjima. Naporan rad mladih i trenera rezultirao je uspesima, a stvaranje odgovarajućih uslova obezbeđeno je kroz podršku.

„Zahvaljujući podršci mađarske države uspeli smo da nabavimo novu opremu, a zahvalila bih se Miklošu Šoltesu, državnom sekretaru, što je prošle godine omogućio jedriličarima iz Srbije da nedelju dana jedrimo na Velence jezeru, odnosno omogućio je boravak u trenažnom kampu. Svaki trening je veoma važan i obično kažemo da je sa stanovišta napretka deteta izuzetno važan svaki sat proveden na vodi" - rekla je Andrea Kikić, potpredsednica Jedriličarskog saveza Srbije.

Pannon RTV

Mikloš Šoltes, državni sekretar u kabinetu premijera Mađarske, zadužen za verska pitanja i međunacionalnu saradnju, pre četrdeset godina prvi put je došao u Jugoslaviju na jedrenje. Prema njegovim rečima jedno od njegovih najvećih sportskih doživljaja bilo je takmičenje održano na proširenju Dunava. Želeo bi sadašnjim mladim naraštajima da omogući da steknu ovakve doživljaje.

„Upravo zbog toga smo sa rukovodstvom srpske zajednice u Mađarskoj, dogovorili da i ove godine u Mađarsku, na Velence jezero pozovemo onu decu koja se takmiče, koja se pripremaju za prvenstvo bilo u Srbiji, bilo za druga takmičenja, da budu deo jednog trenažnog kampa na Velence jezeru. Želeli bi da ugostimo 30 osoba, zajedno sa njihovim rukovodstvom i pratnjom. Kao što smo to učinili i prošle godine, želeli bi da pozovemo ne samo mađarsku decu sa Palićkog jezera, već i  srpsku decu sa drugih jezera."

Pannon RTV

Državni sekretar govorio je i o tome da su na ovom prostoru Mađari, Srbi i pripadnici drugih nacija upućeni jedni na druge, da treba da se razvijaju pomažući jedni drugima, na polju religije, nacionalnih pitanja i sporta.

Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara smatra da osim sportskih priprema, u kampu će biti prilike i za međusobno upoznavanje, prihvatanje i stvaranje prijateljstava.

„Ono što mađarska država pokazuje, ono što Vlada Mađarske pod rukovdostvom Fidesa pokazuje na polju nacionalne politike u poslednjih 10 godina u smislu realizacije i odnosa, smatram da služi za primer i za nas je u svakom smislu važno. Kada govorim u množini, ne mislim tu samo na vojvođanske Mađare, već i na Srbe u Mađarskoj, na Hrvate u Mađarskoj, jer očuvanje identiteta, podrška koja je usmerena na snaženje a koju je Vlada Mađarske obezbedila srspkoj zajednici smatram da može da služi kao uzor."

Jednonedeljni jedriličarski kamp biće organizovan krajem jula. Za one takmičare koji bi po okončanju kampa da učestvovaju i na „Čoki" kupu koji se održava na Balatonu, mađarska Vlada takođe će obezbediti smeštaj.

vlada
Mađarska
sportista
jedriličar
Kamp
Velence
jezero
Mikloš Šoltes
Palić
Jedriličarski klub
Lajoš Vermeš

Najnovije

16:44, Frissítve: 16:50

Centar za simulaciju vožnje u Subotici

U subotičkoj filijali mađarske firme „Reginet“ svečano je otvoren Centar za simulaciju bezbedne vožnje, koji je realizovan uz podršku mađarske agencije za unapređenje izvoza HEPA za zapadni Balkan.

Najčitanije

U Horgošu blagoslovljena ovogodišnja berba

U Horgošu su danas prepodne završeni 32. Berbanski dani uz svetu misu i blagoslov berbe, u župnoj crkvi Snežne Gospe. Bogosluženje koje se održava u ovo vreme je pravo iskustvo za vinogradare i voćare uz koje se uzvišuje duša.