Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Krisztián

Zajedno tkali stari i mladi

2020-07-11
16:13
2020-07-11
18:22
Forrás
Pannon RTV
U subotu prepodne u Mađarskom kulturnom centru na Paliću održana je Etno radionica tkanja, koja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja).

Na Etno radionici tkanja na dvorištu Mađarskog kulturnog centra na Paliću u subotu prepodne zajedno su tkali stari i mladi. Danica Vrhan obožava ručni rad i voli da isprobava nove stvari: “Eva nas sada uči kako da pravimo pletenicu. Sve to ručnom tehnikom, a koja se danas koristi na mašinama u serijskoj proizvodnji predmeta. Ovo može svako da napravi, jer je jako jednostavno.”

Etno radionicu tkanja vodila je Eva Lindeman. Ona smatra svojim poslom da predstavi drevne tehnike i prenese znanje današnjem naraštaju: “Radimo tkanje pertle, to je već u toku i tkanje na prstu, znači tkanje prstima, što je takođe drevna tehnika. Prsti su uvek tu, a sve što nam je potrebno za ovo tkanje pertle je jednostavan mali komad ploče od drveta, kartona, šperploče ili bilo čega. Za pletenje prstima potrebni su nam samo prsti.”

Na radionici u subotu učestvovalo je desetoro prijavljenih i oni su se uverili da tehnika tkanja nije teška, potrebna je samo upornost i pažnja. Radionica tkanja je realizovana u okviru projekta Colourful Cooperation (Raznobojna saradnja) koji se finansira kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Colourful Cooperation
Palić
IPA
tkanje
tkali
etno
radionica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.