Ugrás a tartalomra

Zalutala mala lavica je operisana, bore se za njen život

2023.09.25
17:54
Forrás
Pannon RTV
Borba za život male lavice, koja je pronađena u četvrtak, i dalje traje.

Lavica, koja se nalazi u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, prošla je proteklih dana nekoliko pregleda. Ona je, zbog teških povreda, danas prevezena na operaciju u Suboticu.

Mala lavica pronađena između Čantavira i Subotice, podvrgnuta je od četvrtka brojnim tretmanima. Njeno stanje se poboljšalo do te mere da se sada hrani sama. Stalno prima infuzije, antibiotike i lekove protiv bolova. U ponedeljak ujutru je odvezena u Suboticu na hiruršku intervenciju, jer se veruju da su joj na obe butine otkriveni teški prelomi. Glavni cilj lekara je da joj obezbede optimalne uslove za život.

Veterinari su nailazili na stalne zdravstvene probleme u toku lečenja male lavice. Između ostalog, lavica pati i od problema sa varenjem, unutrašnjeg krvarenja, kolebanja telesne temperature, problema sa bubrezima, a ima i lomove na kostima. Lekari danas pokušavaju da joj saniraju puni prelom jedne butine, zbog kojeg se jedva kretala.

Dr Tibor Janoši, veterinar, Zoološki vrt Palić: „Pokušavamo da je spasemo. Kada smo shvatili da su joj čak i kosti polomljene, morali smo da je dovedemo u takvo stanje da se nadamo da će izdržati operaciju i da će preživeti. Ona je potpuno oslabljena. Utvrdili smo da je pored preloma dolazilo i do stalnog unutrašnjeg krvarenja, što znači da smo merenjem temperature ustanovili da je, iako smo je zagrejali, bila u hipotermičnom stanju. Temperatura je bila niža od normalne. Trudili smo se da vratimo barem normalnu temperaturu i da je dovedemo u stanje da može da izdrži anesteziju i operaciju.”

Prema rečima veterinara, malu lavicu su verovatno držali u izuzetno lošim uslovima, ali na osnovu njenog ponašanja zaključuju da je veoma često bila okružena ljudima, jer se lekarima približava kao što to rade mačke. O daljoj sudbini male lavice odlučivaće resorno Ministarstvo. Sada je pre svega cilj da lavica ostane u životu.

lav
Subotica
Zoološki vrt Palić

Najnovije

16:23, Frissítve: 16:39

Stručno predavanje za buduće pravnike

U Subotici je dr Emed Vereš, jedan od najuticajnijih i najuglednijih doktora pravnih nauka iz krugova mađarske zajednice Karpatskog basena, održao stručno predavanje za studente koje stipendira Mađarski nacionalni savet.

Najčitanije

U opštini Kanjiža se pojavio ptičiji grip

Na području opštine Kanjiža se pojavila visoko zarazna varijanta ptičijeg gripa. Žarište zaraze je ribnjak u Velebitu, gde je, prema procenama, poslednjih nedelja uginulo oko 600 sivih ždralova.