Ugrás a tartalomra
Internet

Zamke onlajn kupovine – kako ih izbeći?

2021.10.21
17:03
2021.10.21
17:54
Forrás
Pannon RTV
Od izbijanja epidemije virusa korona sve više građana koristi onlajn kupovinu, a sa tim porastao je i broj prevara – kažu stručnjaci, a potvrđuju oštećeni.

Sajber kriminalci danas su mnogo aktivniji. Prilikom onlajn naručivanja moramo biti mnogo oprezniji i obratiti pažnju na to kome dajemo svoje podatke sa bankovne kartice.

Kevina Kempla su takođe prevarili. Dva puta. Prvi put je kupovao preko jedne Instagram stranice, gde je naručio garderobu M veličine, ali mu je pošiljalac isporučio ne samo garderobu u XL veličini, već i u potpuno drugoj boji. Druga prevara se dogodila na Fejsbuku: „Sa jedne Fejsbuk stranice naručio sam gume za vežbanje i još nešto. Dve stvari sam naručio. Kasnili su sa isporukom. Kada je stigao paket, lično sam ga preuzeo, a poštar mi je predao samo jedan paket, ali se cena odnosila na obe stvari koje sam naručio. Međutim, meni je isporučena samo jedna. Pitao sam zbog čega se to dogodilo, odgovorili su mi da je njima predat samo jedan paket."

Pixabay/AKuptsova

Prema rečima stručnjaka najbolje rešenje je da robu naručujemo preko onih stranica za koje znamo da su od poverenja. Drugo rešenje, može da bude, da ukoliko naručujemo proizvode posredstvom dostave, da platimo tek kod iznošenja. Žarko Kecić kaže da ne treba pazariti na osnovu izložene slike, već na osnovu opisa proizvoda, jer slika ne mora da odgovara stvarnom  izgledu predmeta. Stručnjak koji se bavi bezbednošću na internetu savetuje da obratimo pažnju na to gde ostavljamo svoje podatke.

„Imamo regularne prodavnice u kojima kupujemo. Mnoge od njih imaju svoju vebprodavnicu, u kojima možemo da kupimo iste te predmetu, čak mnogi i daju popuste u slučaju onlajn kupovine. Međutim, ima i mnogo nepoznatih prodavnica i njih treba prekontrolisati, da li imaju broj preduzeća, a postoje i drugi načini ukoliko nisu ostavili broj telefona za žalbe, ukoliko ne daju uputstvo o tome kako se roba može vratiti, kao ni o tome koji su važeći rokovi" kaže Žarko Kecić stručnjak za bezbednost na internet mrežama.

Internet

Žarko Kecić dodaje da bi kupce trebali da štite zakoni o zaštiti potrošača i zaštiti ličnih podataka, koji obavezuju prodavca da ne koristi podatke kupaca. U Evropskoj uniji već funkcioniše zakon koji se odnosi na zaštitu potrošača u elektronskom trgovanju, koji bi uskoro trebala da primeni i Srbija. To bi u značajnoj meri otežalo posao internet prevarantima.

onlajn
kupovina
kupoprodaja

Najnovije

Najčitanije