Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zanimanje vatrogasni tehničar sve popularnije u Temerinu

2019-05-24
19:44
Forrás
Pannon RTV
Od jeseni biće 60 mesta na mađarskom jeziku na profilima za vatrogasca, automehaničara ili obradu metala u stručnoj školi u Temerinu.

Među učenicima poslednjih godina sve je popularnija struka vatrogasnog tehničara: ne samo u mesnoj osnovnoj školi „Kokai Imre", nego i iz brojnih susednih naselja dolaze učenici u srednju stručnu školu u Temerinu. Od početka se veliki naglasak stavlja na praksu. „Organska i neorganska hemija, vatrogasna oprema i uređaji, nastavnica nam pokazuje sa čime raspolažemo, imali smo blok nastavu nedelju dana na kojoj smo učili pružanje prve pomoći i bili smo u Vatrogasnoj stanici" priča Nikoleta Orosi, učenica prvog razreda, vatrogasni tehničar.

Učenici su imali prilike da vide i praksu vatrogasne zaštite i u privatnim firmama. Milomir Radić, direktor Srednje stručne škole „Lukijan Mušicki", Temerin, kaže: „Već šestu godinu se otvara ovaj vatrogasni smer, i pored Niša mi smo jedina državna škola koja ima ovaj smer".

Reč je o sve traženijoj struci. Sa ovakvom strukom neće biti teško naći posao, kažu nastavnici u školi. „Postoji tražnja. Prema propisima Evropske unije svako preduzeće moraće da ima osobu zaduženu za bezbednost na radu i zaštitu od požara, i često će ova dva zadatka spasti na jednu osobu. Osim toga, naši učenici mogu da polažu i za dobrovoljnu vatrogasnu službu tokom četvorogodišnjeg školovanja, i svoju profesionalnu karijeru mogu da nastave i kao profesionalni vatrogasci. Mogu da rade i u različitim preduzećima na poslovima izrade, procene i uspostavljanja bezbednosnih procedura" kaže Balaž Đarmati, nastavnik, Stručna škola „Lukijan Mušcki", Temerin.

Sve više preduzeća bavi se odlaganjem opasnih materija, njihovim transportom i kod njih će postojati potreba za stručnjacima zaštite od požara. Neće pogrešiti ni oni koji se odluče za struku u oblasti obrade metala ili kao automehaničari, jer nedostaje i ovih stručnjaka.

vatrogasni tehničar
automehaničar
na mađarskom jeziku
srednja stručna škola

Slične vesti

Najnovije

19:16, Frissítve: 21:05

Davanje krvi spašava živote

Svaki put može spasiti živote. To važi za mnoge stvari, a posebno za davanje krvi. Senćani ovo dobro znaju, zato se jutros velik broj građana prijavilo za dobrovoljno davanje krvi.

Najčitanije

Fekszik a másodvetés

Ove godine nevreme obralo rod

Oluja kakvu mnogi ne pamte, najveću štetu napravila je na rodu koji je bio pred berbu: na kukuruzu, kao i voćnjacima punim zrelih jabuka.