Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Zaplovimo, krenimo put mora!

2021.05.15
10:30
2021.05.15
18:16
Forrás
Pannon RTV
Grčka, Turska, Egipat - među najpopularnijim destinacijama.
Pannon RTV/Idei Sándor

Od srede, su i državljani Srbije koji su vakcinisani i žele putovati, mogli podneti zahtev za digitalnu potvrdu. Elektronski dokument uveliko olakšava prelazak granice.

Većina ljudi žudi za plažama, mnogi misle da je vreme za putovanje i opuštanje.

Svetlana Kaplanec, Beograd:

"Planiram letovanje. Još nisam sasvim sigurna, ali otišla bih u Grčku.

- Zašto baš Grčka?

- Jer već dugo nisam bila na moru. Nakon toliko vremena zaslužujem da odem na more."

Mila Lazarević:

"Ako sve bude u redu, verovatno bismo išli na more, još ne znam tačno gde, Grčka ili Egipat.

- Mislite li da su se sada stekli dovoljno dobri uslovi za putovanje na more? Kako se odnosite prema ovoj situaciji?

- Možda još nisu idealni uslovi, ali suprug i ja smo se vakcinisali i mislim da nam to pruža zaštitu kako bismo mogli putovati na miru."

Pannon RTV/Idei Sándor

Uslovi putovanja zasada deluju haotično. Turska i Grčka već prihvataju potvrde o vakcinaciji, dok Egipat i Tunis još uvek ne prihvataju. Tamo možete putovati samo s negativnim PCR testom. Kipar takođe prihvata potvrdu o vakcinaciji, osim kineske vakcine. Hrvatska i Bugarska, na primer, takođe prihvataju i antigenski test. U Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju može se putovati bez ikakvih ograničenja. Beogradske turističke agencije kažu kako za letovanjem postoji veliko interesovanje. Ni cene se nisu promenile, čak ima i ponuda sa popustom.

Jasmina Mandarić, vlasnica turističke agencije, Beograd: "Cenovnici se nisu menjali. Cene u 2021. godini potpuno su iste kao u 2020. godini. Ali očekujem da će se to od 1. juna promeniti. Ovo je sada prilika i za one putnike koji su već platili svoja putovanja i imali rezervacije. Njima je 15 meseci novac bio zarobljen i nisu koristili uslugu koju su platili."

U toku je i reorganizacija putovanja koja su plaćena pre izbijanja pandemije, što je izazov za turističke agencije jer to moraju učiniti u kratkom vremenskom periodu, a pri tome im se radna snaga prepolovila tokom epidemije, rekla je Jasmina Mandarić. Kao što se očekivalo, vakcinisane osobe mogu imati koristi i putovati s potvrdom o vakcinaciji bez dodatnih troškova, dok nevakcinisane osobe moraju imati negativan PCR test. Povratak u Srbiju takođe podleže određenim uslovima.

"Putnici koji nisu vakcinisani, po povratku u Srbiju, moraju ili otići u 10-dnevni karantin ili da poseduju negativan PCR test ne stariji od 72 sata."

Pannon RTV/Idei Sándor

Digitalni zeleni sertifikati takođe su postali dostupni ove nedelje. To znatno olakšava prelazak granice, rekao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, u intervjuu za našu emisiju pod nazivom „Javni poslovi".

"Na granici ovaj dokument prikazuje da li smo preležali bolest i naše trenutno zdravstveno stanje povezano s virusom. Za one koji su se vakcinisali, biće izdata potvrda o vakcinaciji. Za sve ostale koji su možda izvršili serološki ili PCR test, podaci će biti uključeni u dokument. Dakle, dokument sadrži sve korake koje smo do sada preduzeli u vezi sa kovidom. To će značajno ubrzati proces na graničnim prelazima, to je bila ideja."

Aleksandar Seničić je rekao da će uz digitalni sertifikat i ranije dobijene potvrde o vakcinaciji ostati valjane i upotrebljive. Takođe je dodao da putnici moraju pratiti vesti o uslovima putovanja, jer se pravila mogu menjati iz dana u dan.

Grčka
Turska
Egipat
more
letovanje
putovanje

Slične vesti

Najnovije

19:04

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.
16:50, Frissítve: 17:50

Dan sećanja na Podolskog u Feketiću

Dodeljene su nagrade pobednicima na konkursu za publicistiku „Podolski Jožef", a priznanja su juče preuzela i dvoje saradnika Panon RTV-a. Program je obuhvatao niz izložbi, podsećanja i predavanja iz književnosti.

Najčitanije

Dogovor o obnovi crkve u Bajmoku

Sporazum o obnovi potpisan je danas u sedištu Subotičke biskupije. Radove koji će na crkvi Svetog Petra i Pavla početi krajem leta, finansiraju subotička lokalna samouprava i država Mađarska.

Živopisna proslava Dana sela u Čantaviru

Na prostoru Novog ostrva obeležen je Dan sela Čantavir. Organizatori su spremili brojne programe za mlade i stare: bilo je foklora, koncerata, dečijih programa, sportsko i kulinarsko takmičenje.