Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Započela unutrašnja obnova rimokatoličke crkve u Žablju

2023.02.07
15:33
2023.02.07
16:46
Forrás
Pannon RTV
Uz finansijsku podršku iz Mađarske ranije je već zamenjena krovna konstrukcija i restaurisane slikarije. Delegacija Mađarskog nacionalnog saveta obišla je početak radova.

Rimokatolička crkva koja je 1901. godine posvećena Snežnoj gospi, zajedno sa pravoslavnom crkvom Svetog Nikola duže od jednog veka oblikuje izgled centra Žablja. Crkva impozantnih razmera ostala je bez vernika i tokom vremena dospela u jako loše stanje. Zahvaljujući mađarskoj vladi objekat je spašen u poslednjem trenutku.

„Do sada smo na ovaj projekat potrošili blizu 80 miliona dinara. Vidljivo je da je  krov u potpunosti sređen, spolja je zgrada praktično okrečena i zaista je sada dovedena u dobro stanje. Sada se može nastaviti sa radovima u unutrašnjosti. U narednom periodu planiramo da za ovaj projekat opredelimo oko 180 miliona dinara“ rekao je Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Radovi su već započeli obnovom klupa i drugih ukrasnih elemenata u unutrašnjosti. Nakon toga sledi vraćanje klupa na mesto i restauracija unutrašnjih zidova crkve. Radovi se odvijaju pod rukovodstvom stručnjaka iz Novog Sada.

„Obnovljena je spoljna fasada rimokatoličke crkve u Žablju. Ono što je sada u planu je unutrašnja obnova zdanja, i to sa dvostrukim ciljem: za liturgijsku službu, ali isto tako nam je cilj da realizujemo jedan multifunkcionalni prostor. Na zidnim slikama biće urađena konzervacija, biće postavljeni novi vodovi i osavremenjen unutrašnji prostor“ kaže Simona Đukanović, graditelj restaurator.

Kako je planirano, radovi na obnovi trebali bi da budu završeni najkasnije 2024. godine.

„Biće formiran jedan takav društveni prostor koji će sa jedne strane biti odgovarajući za održavanje misa, odnosno postojaće i manja prostorija u kojoj se praktično svakodnevno mogu održavati mise. Ovde će moći da se održavaju takve manifestacije, koncerti koji su važni ne samo za ovu zajednicu, već za čitav region“ kaže Arpad Fremond, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Zahvaljujući podršci mađarske vlade – i uz koordinaciju Mađarskog nacionalnog saveta – i ove godine su nastavljeni ranije započeti radovi na obnovi vojvođanskih crkava.

Rimokatolička crkva
crkva
Žabalj
Mađarski Nacionalni Savet
Arpad Fremond

Najnovije

16:46

Ljudi iza kulisa

U okviru ciklusa razgovora „Behind the Scenes: umetnost iza kulisa”, viša kustoskinja Savremene galerije u Subotici Jasmina Vidaković razgovarala je sa Renatom Rudić, menadžerkom obrazovnog programa Otvorenog univerziteta u Subotici.

Najčitanije

Portal eAgrar neophodan!

Zahteve za subvenciju po hektaru poljoprivrednici mogu da podnesu do 15 maja. Rok za prijavu za premije za mleko je samo dve nedelje. Poznati su i rokovi ostalih subvencija. Podnošenje zahteva za novčane subvencije je moguće isključivo preko eAgrara.