Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Fehérvári Csongor

Zaštita prava Mađara na evropskoj sceni

2019-07-25
19:40
2019-07-25
20:09
Forrás
Pannon RTV
U Evropi nekoliko država, među njima Mađarska i Srbija, priznaju autohtone nacionalne zajednice kao državotvorne i to su unele u ustav.

Najveći problem predstavlja što Evropska unija uređivanje ovog pitanja smešta u pravni okvir zemalja članica – naglasila je Katalin Sili, poverenica mađarskog premijera, govoreći u Bajile Tušnadu.

Na panel razgovoru posvećenom zaštiti prava Mađara na evropskoj sceni čulo se i to da nadležnosti oko pitanja nacionalnih manjina EU prenosi na Savet Evrope. Odluke Saveta Evrope, opet, nisu obavezujuće za države članice. Na razgovoru je Elvira Kovač, potpredsednica SVM-a, članica parlamentarne skupštine Saveta Evrope, rekla je da je jedan od konkretnih rezultata rada Saveta Evrope u Srbiji bilo donošenje manjinskog akcionog plana, čime su obavezali jednu državu kandidata za EU na to da napravi plan aktivnosti u pogledu manjina. Elvira Kovač je naglasila da dok Srbije ne ispuni preuzete obaveze, do tada neće moći da zatvori 23. poglavlje u pridruživanju, i neće moći dalje da napreduje ka članstvu u EU. Zahvaljujući tome urađeno je mnogo izmena zakona i vladinih uredbi koje utiču na manjine – naglasila je potpredsednica SVM-a.

„Veoma je važno da su ne samo pojedinačna, već i kolektivna prava uneta u ustav. Srbija je zaista dobra u pogledu pravne regulative, ali uvek postoje mogućnosti poboljšanja. Potrebno je tražiti njihovu primenu, jer trenutno u tome postoje problemi. U parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope teško je poslanicima objasniti razliku između autohtonih manjina, i između takozvanih novih manjina. Imamo evropske države koje ni ne priznaju manjine. Važno da sa poslanicima iz zemlje matice i poslanicima iz Karpatskog basena zajedno i neprekidno držimo ovo pitanje na dnevnom redu" rekla je Elvira Kovač, potpredsednica , SVM.

nacionalna zajednica
Srbija
Elvira Kovač
Katalin Sili
Tušnad
Savez vojvođanskih Mađara

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije