Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi jenő

Završen trodnevni festival „Vetrenjača"

2022.08.14
16:21
2022.08.14
16:53
Forrás
Pannon RTV
Posetioce su očekivali brojni izvođači, porodični i društveni programi. I ove godine je muzička manifestacija u Oromu imala mnogo domaćih i stranih izvođača i posetioca.

Posetioce je čekalo mnogobrojnih porodičnih programa. Održan je i sajam knjiga, lutkarska predstava, a bilo je i drvenih igračaka. Ana Zelenka je na manifestaciju došla sa svoje dvoje dece, sva tri dana su proveli ovde.

Ana Zelenka, Temerin: „Jako im se sviđa, jedino što smo dugo ovde, lavirint smo već u potpunosti testirali i može se reći da im je dosadilo, ali sada kada su stigle nove igračke, sada za svakog ima nešto zanimljivo."

Pannon RTV/Apczi jenő

Kulturno-umetničko društvo „Petefi Šandor" iz Oroma je po prvi put učestvovalo na manifestaciji. Deca i odrasli su se zabavljali raznim aktivnostima.

Judit Kadar, predsednica Kulturnog-umetničkog društva „Petefi Šandor" iz Oroma: „Došli smo na ideju da popularizujemo narodnu muziku, narodne instrumente, i čitanje pošto imamo biblioteku i onda smo izneli stare lepe knjige bajki, a koje deca ne poznaju tako dobro."

Pannon RTV/Apczi jenő

Mađarski bend Veronaki je svoj nastup usmerio ka deci, ali su i odrasli mogli da uživaju u raznim muzičkim stilovima u nekoliko šatora.

Ištvan Đemant, posetioc festivala, Segedin: „Atmosfera je prijatna, ali se nisam toliko opustio u ovoj festivalskoj atmosferi, jer sam tek juče stigao, a uveče, u zoru već odlazim. Atmosfera festivala nije baš bila takva, ali je bilo prijatno jer sam sreo prijatelje i razgovarali smo. Skroz je dobro."

Pannon RTV/Apczi jenő

Gužva na festivalu je i poslednje veče bila velika. Među ostalima, nastupili su Ferenc Čonka i njegov bend, bend Zajnal, Andal i drugi koji su krunisali poslednji dan festivala „Vetrenjača".

festival „Vetrenjača
festival „Vetrenjača"
Orom

Najnovije

15:49, Frissítve: 17:15

U Subotici otvorena izložba narodne umetnosti

U prostorijama Mađarskog folklornog centra u Vojvodini predstavljena je zbirka narodne umetnosti. Između ostalog, mogu se videti ručni radovi načinjeni tkanjem, vezom ili duborezom, nastali uz podršku Fonda „Čori Šandor“.
14:30, Frissítve: 17:14

Prihvatni centar za migrante – grad u gradu

Privremeni prihvatni centar za migrante u Subotici je pun i tu najsnalažljiviji migranti razvijaju svoje poslove: improvizuju radnjice i restorane brze hrane. Istovremeno, sve je više ilegalnih migranata u centru subotičkog naselja Makova sedmica.
13:22, Frissítve: 17:15

Savetovanje o informisanju manjina

Dobra saradnja Mađarske i Srbije može da bude primer i za druge države – o ovome su govorili u petak u Bosilegradu novinari bugarske nacionalne manjine. U opštini na jugoistoku Srbije održano je savetovanje o informisanju manjina.
12:34, Frissítve: 17:15

Narodno veselje u Vojlovici

U Vojlovici se u okviru četvorodnevnog programa okupljanja reformata, obeležava i 120 godina od osveštavanja crkve i istovremeno se održava i četvrti veliki susret raseljenih meštana.
12:07, Frissítve: 12:13

Momak iz Vrbasa bravurozan u mađarskom timu

Izabrana reprezentacije Mađarske juče je u Lajpcigu, u petom kolu Lige nacije, u utakmici u kojoj je pobedila Nemačku, predstavila svog novog igrača. To je ni manje ni više nego 18-to godišnji Vojvođanin, Miloš Kerkez.

Najčitanije

Avganistan-Srbija u jednom pravcu 3500 evra

Ni hladno vreme ne sputava migrante, u Beograd konstantno pristižu nove grupe. Međutim, u srpskoj prestonici borave samo kratko, mnogi nastavljaju put ka mađarskoj granici uz pomoć krijumčara ljudi.

Ogrevno drvo poskupelo 100 odsto

U odnosu na cene od prošle godine, cena ogrevnog drveta je dvostruko viša. Srećom, najavljeno je i povećanje minimalne zarade za 14 odsto.

Misa povodom početka školske godine u Feketiću

Učenici lokalne osnovne škole, u pratnji svojih roditelja i nastavnika, i ove godine su u velikom broju učestvovali na ovom događaju, na kojem su prisustvovali i predstavnici Mađarskog nacionalnog saveta.