Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Završena biciklistička staza između Zrenjanina i Srpskog Itebeja

2021.06.12
12:51
2021.06.12
17:46
Forrás
Pannon RTV
Nedostaje samo još granični prelaz kako bi prvi biciklisti prevalili 80 kilometara između Zrenjanina i Temišvara. Staza od Temišvara do granice izgrađena je 2015. godine.

Biciklistička staza ide nasipom uz kanal Begeja, u pravoj liniji, te je to i najkraći put između Zrenjanina i Temišvara. Vozeći su magistralnim pravcem, potrebno je preći 100 kilometara. „Očekuje se da biciklistička staza podstakne i turizam. Prema procena ovim putem će – na godišnjem nivou – prolaziti između osam i 10 hiljada biciklista. Mi se za to jako pripremamo. Pripremljeno je pet info-tabli, na kojima su obuhvaćene zanimljivosti ne samo u Novom Itebeju, već i u Srpskom Itebeju. Natpisi će biti na četiri jezika" kaže Jožef Kerekeš, predsednik Saveta u Novom Itebeju.

Pannon RTV/Lukács Attila

U Novom Itebeju se nalazi najjužnija Košutova bista, tu je i reformatska crkva, u Srpskom Itebeju postoje i pravoslavna i katolička crkva. Biciklistička staza povezaće i dva sela koja leže sa obe strane granice: Novi Itebej i Otelec. „Nije potpisan ugovor o bratimljenju dva naselja, ali mislim da će sa ostvaranjem biciklističke staze biti ispunjeni svi uslovi. Na osnovu toga, što ćemo biti bliže, kasnije ćemo moći zajednički da se pripremimo za prekogranične konkurse Evropske unije. Tačno je da je Rumunija od nas udaljena samo šest kilometara, ali je najbliži granični prelaz na 45 kilometara, u Srpskoj Crnji. Sa ovim će se ta udaljenost smanjiti na samo 17 kilometara" kaže Jožef Kerekeš, predsednik Saveta u Novom Itebeju.

Pannon RTV/Lukács Attila

Biciklistička staza na obe strane granice izgrađena je uz podršku Evropske unije. Projekat obuhvata i određene investicije. O tome Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjaina kaže: „U okviru prekograničnog projekta vrednosti 13 miliona evra predviđena je izgradnja pristaništa u Zrenjaninu, obnova dve prevodnice, kao i dokumentacija za izmuljavanje Begeja, a tu je i došao red na izgradnju biciklističke staze između Zrenjanina i Temišvara."

Pannon RTV/Lukács Attila

Dobra vest je i da je raspisan javni poziv za izvođača na izgradnji graničnog prelaza između Srpskog Itebeja i Oteleca. „Ambasada Rumunije u Beogradu smatra važnim otvaranje ovog graničnog prelaza, a sličan je stav i naših predstavnika. Postoje već ozbiljni kontakti na ministarskom nivou. Može se očekivati da ubrzo bude otvoren granični prelaz, jer tek sa njim čitava investicija ostvaruje očekivani cilj" kaže Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Sa obnovom prevodnica na Begeju i kod Srpskog Itebeja, te dve u Rumuniji, i izmuljavanjem Begeja, moguća je obnova rečnog saobraćaja između dva najveća banatska grada.

biciklistička staza
Jožef Kerekeš
Saša Santovac

Najnovije

14:55, Frissítve: 16:22

Završeni susreti amaterskih pozorišta

U Sajanu su završeni 25. susreti amaterskih pozorišta Mađara u Vojvodini. Tokom sedmice predstavilo se 10 amaterskih družina, a žiri podelio nagrade. Susrete je MNS proglasio od nacionalnog značaja.

Najčitanije

Viktor Orban u Subotici jeo burek iz „Lipe"

Mađarski premijer, nakon što je učestvovao na polaganju kamena temeljca železničke pruge između Segedina i Subotice, i prijemu koji je organizovan nakon toga, sam je zatražio da odu na burek.

Da li može jedna fotografija?

Da li može jedna fotografija? – pod ovim naslovom Viktor Orban podelio je na društvenim mrežama video o poseti Subotici.

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.

Aleksandar Vučić: „Ko sme, taj pobeđuje!"

„Ko sme, taj pobeđuje!" - rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na mađarskom jeziku u Horgošu. Ovom rečenicom opisao je politiku mađarskog premijera Viktora Orbana prema Srbiji.

Vučić: Subotica se dinamično razvija

Predsednik Srbije je poručio: Građani Subotice mogu da se osećaju u privilegovanom položaju, jer je grad jedno od onih mesta gde se ulaže najviše novca.