Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Završni dan 79. Nacionalnog sajma poljoprivrede OMEK

2019-09-29
14:29
2019-09-29
17:07
Forrás
Pannon RTV
Danas je zadnji dan Nacionalnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije OMEK u Budimpešti, koji se održava dvogodišnje.

Na sajmu su predstavljeni noviteti i smernice za razvoj industrije. Za četiri dana sajam je imao više oko 60 hiljada posetilaca. Pored niza stručnih skupova i konferencija, organizovan je dečji program i izložba životinja. Prostor za izlaganje domaćih i zanatskih proizvoda dobili su i prekogranična gazdinstva.

Pored mehanizacije i opreme, posetioci su na sajmu mogli degustirati delikatese velikog broja porodičnih firmi i proizvođača. Vojvođanski proizvođači su takođe predstavili svoje proizvode. Atila Terek je nudio specijalitete od meda: “Računamo da ćemo se povezati sa manjim radnjama i da ćemo svoje proizvode distribuirati i u Mađarskoj.

Na izložbi malih proizvođača došle su poljoprivredne organizacije iz svih regija Karpatskog basena. Iz Patriuma i okruga Satu Mare proizvođači su doneli džemove i rakiju.

“Pokrenuli smo registraciju zaštitnog znaka proizvoda iz Satu Mare-a. Zato ga sad prvo promovišemo, a kad dobijemo zaštitni znak, onda ćemo misliti o kontaktima i poslovnim prilikama“ rekla je Dalma Šimon ekonom iz Rumunije.

U organizaciji Saveza agrarnih udruženja Vojvodine, porodični preduzetnici i preduzeća iz Vojvodine takođe su dobili priliku da se predstave. “Teško da mi ovde možemo prodavati, ali želimo da kupci iz Budimpešte i Mađarske upoznaju naše proizvode i kad dolaze kod nas da znaju šta da traže“ navodi Mikloš Nađ predsednik Saveza.

Na izložbi “Blago Karpatskog basena” 180 inostranih mađarskih privrednika je kroz proizvode predstavilo tradicionalne i zanatske ukuse svog regiona.

“Sve više ljudi traži zdravu hranu, naročito ovde, kako vidimo. Da li se mogu sa ovim proizvodima probiti na teritoriju Mađarske je drugo pitanje, za to nisam siguran. Ali oni su ovde, jer oni koji probaju proizvode, vidimo da ih žele” rekao je Žolt Belanski-Demko, zamenik državnog sekretara Mađarske za međunarodne odnose.

Na Nacionalnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije u Budimpešti posetioci su mogli videti izložene poljoprivredne mašine i proizvodne linije, a ulica ukusa im je nudila bogatu ponudu ukusnih zalogaja.

Nacionalni sajam poljoprivrede
Budimpešta

Slične vesti

Najnovije

19:35, Frissítve: 19:40

U Somboru obeležen Dan grada

Na centralnoj proslavi prisutna su između ostalog podsetili na formiranje prvog uređenog parka u Somboru, a predstavljena je i istorija Somborskog pevačkog društva.
16:47, Frissítve: 16:55

Festival kobasica u Belom Blatu

U banatskom selu je održan VII. Festival kobasica, koji je od jedne inicijative za oživljavanja tradicije svinjokolja, prerastao u jednu od najmasovnijih manifestacija u regionu.
20:28

Teranje zime u Padeju

Veštice, mačke, Zoro, čak i Spajdermen priključili su teranju zime u nedelju. Mađarski kulturni klub "Takatš Rafael" organizovao je karnevalsku povorku, maškare sa kojom tradicionalno dočekuju proleće

Najčitanije

Prisustvo migranata izaziva strah u Kanjiži

U Kanjiži je održan građanski forum u vezi sa migrantskom krizom. Meštani su razgovarali sa čelnim ljudima opštine i tom prilikom su sa njima podelili svoju zabrinutost zbog prisustva migranta.

U Vojvodini prijavljena epidemija gripa

Od sutra do 21. februara obustava rada školskih i predškolskih ustanova a u Vojvodini zbog epidemije gripa - objavila je vest Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje na svom internet portalu.