Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Zbog kašnjenja u izdavanju dozvola, za sada poljoprivrednike u periodu zabrane kretanja samo upozoravaju

2020.03.30
17:57
2020.03.30
18:03
Forrás
Pannon RTV
Prema uredbi Ministarstva poljoprivrede, poljoprivrednici koji određene poslove treba da obave posle 17 sati, mogu da podnesu zahtev za dozvolu Upravi za zaštitu bilja.

Veliki broj zahteva međutim nadležni organi mogu da obrade samo sa dužim ili kraćim zakašnjenjem, što mnogim proizvođačima predstavlja ozbiljan problem u periodu prolećnih radova i obaveza oko stoke. Postoje međutim privremena rešenja, pa tako poljoprivrednike u slučaju da prekrše zabranu kretanja samo upozoravaju i traže od njih da što pre obezbede dozvolu.

Prijave se mogu poslati na imejl adresu agromere@registar-uzb.rs. Zahtev mora da sadrži sledeće podatke: ime i prezime, broj lične karte, adresu sa koje kreće i na koju se vraća tokom tog perioda, matični broj gazdinstva, mesto obavljanja poslova, tačan datum i vreme obavljanja poslova. Uprava bi morala da odgovori na zahtev najkasnije u roku od 48 sati. Prijave se mogu podneti i telefonom: proizvođači sa teritorije Južne Bačke, Srednjeg Banata, Južnog Banata, Severnog Banata, Severne Bačke i Zapadne Bačke i Sremskog okruga mogu to uraditi putem telefona 064/88-18-449. Sistem je međutim preopterećen, tako da mnogi ljudi ne dobijaju dozvole na vreme. Jedan od njih je i Zoltan Fekeč. Ovog zemljoradnika iz Čantavira međutim nadležni organi nisu kaznili, kada se traktorom vraćao kući sa oranice u pola šest uveče.

Zoltan Fekeč, poljoprivredni proizvođač, Čantavir: „Na kraju me nisu kaznili. Druga stvar su obaveze koje imam sa stokom, hranjenje i sve ostalo. Stoka je kod mojih roditelja, pa tako moram i ujutro i uveče da radimo oko stoke. Tada su me zaustavili peške. Zahtev koji se odnosi na to smo poslali u Beograd, i dobili smo jedno obaveštenje imejlom,  da ne stižu da obrade sve te zahteve."

Pannon RTV

Državni sekretar Atila Juhas je već više puta razgovarao o problemima koji nastaju zbog preopterećenosti sistema sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Zahvaljujući tome, toleriše se rad poljoprivrednika na njivama do 20 sati. To međutim može ostati tako samo dok se zabrana kretanja ne pooštri, dodao je.

Atila Juhas je naglasio: "Uveče do osam sati, poljoprivrednici koji sede na traktoru i na istom imaju poljoprivrednu opremu, i vraćaju se kući sa njiva, sa jasnom namerom poljoprivrednika za izvođenje poljoprivredno-agrotehničkih mera, samo u tom slučaju će nadležni biti tolerantni, i to 20 sati ih neće kažnjavati."

Poljoprivrednik međutim mora kod sebe imati svoju vozačku dozvolu, ličnu kartu, papir o registraciji gazdinstva, i na taj način može dokazati da je poljoprivredni proizvođač koji se vraća kući posle radova na polju u vreme zabrane kretanja, dodao je Atila Juhas.

zabrana kretanja
poljoprivrednici
dozvola
Srbija

Slične vesti

Najnovije

18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.
17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!