Ugrás a tartalomra
kormany.hu

Zbog zakona o obrazovanju raste pritisak na Ukrajinu

2017.12.09
21:37
Forrás
MTI
Nedvosmisleno raste pritisak na Ukrajinu nakon što su dve važne međunarodne organizacije juče potvrdile mađarsku kritiku u vezi zakona o obrazovanju – rekao je Tamaš Mencer.

Zamenik državnog sekretara mađarskog Ministarstva spoljnih poslova zadužen za komunikacije rekao je da nakon stava visokog spoljnopolitičkog predstavnika EU kao i preliminarnog izveštaja Venecijske Komisije definitivno se pokazalo da ovo pitanje nije samo mađarsko nego i evropsko pitanje. Podsetio je, kako je o tri najvažnije tačke mađarskog stava ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijatro u petak u Briselu izvestio Savet za pridruživanje EU i Ukrajine. Ministar je ponovo istakao, kako stečena manjinska prava ne mogu da se oduzmu, pored toga Ukrajina trebala bi započeti suštinske pregovore sa mađarskom manjinom, kao i da primeni preporuke Venecijanske Komisije – objasnio je zamenik državnog sekretara za spoljne poslove.

Tamaš Mancer je takođe rekao da Venecijska Komisija u ponedeljak objavljuje svoju punu izjavu po ovom pitanju, ali u petak je već potvrdila da su opravdane kritike upućene Ukrajini i da se Ukrajina suočava sa svojim ustavom i međunarodnim obavezama. Štaviše, odbor je rekao da je potrebno izmeniti sedmi član ukrajinskog zakona o jeziku – dodao je.

Zamenik državnog sekretara je rekao kako Ukrajina ima pravo – neuskraćivanjem obrazovanja manjina na maternjem jeziku - preurediti, reformisati jezik ukrajinskog obrazovanja, mađarski pedagozi Transkarpatija  proteklih godina u više navrata su davali predloge za rešavanje, ali su oni uvek ignorisani.

Ukrajina
pritisak
obrazovanje
Tamaš Mencer

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.