Ugrás a tartalomra
kormany.hu

Zbog zakona o obrazovanju raste pritisak na Ukrajinu

2017.12.09
21:37
Forrás
MTI
Nedvosmisleno raste pritisak na Ukrajinu nakon što su dve važne međunarodne organizacije juče potvrdile mađarsku kritiku u vezi zakona o obrazovanju – rekao je Tamaš Mencer.

Zamenik državnog sekretara mađarskog Ministarstva spoljnih poslova zadužen za komunikacije rekao je da nakon stava visokog spoljnopolitičkog predstavnika EU kao i preliminarnog izveštaja Venecijske Komisije definitivno se pokazalo da ovo pitanje nije samo mađarsko nego i evropsko pitanje. Podsetio je, kako je o tri najvažnije tačke mađarskog stava ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijatro u petak u Briselu izvestio Savet za pridruživanje EU i Ukrajine. Ministar je ponovo istakao, kako stečena manjinska prava ne mogu da se oduzmu, pored toga Ukrajina trebala bi započeti suštinske pregovore sa mađarskom manjinom, kao i da primeni preporuke Venecijanske Komisije – objasnio je zamenik državnog sekretara za spoljne poslove.

Tamaš Mancer je takođe rekao da Venecijska Komisija u ponedeljak objavljuje svoju punu izjavu po ovom pitanju, ali u petak je već potvrdila da su opravdane kritike upućene Ukrajini i da se Ukrajina suočava sa svojim ustavom i međunarodnim obavezama. Štaviše, odbor je rekao da je potrebno izmeniti sedmi član ukrajinskog zakona o jeziku – dodao je.

Zamenik državnog sekretara je rekao kako Ukrajina ima pravo – neuskraćivanjem obrazovanja manjina na maternjem jeziku - preurediti, reformisati jezik ukrajinskog obrazovanja, mađarski pedagozi Transkarpatija  proteklih godina u više navrata su davali predloge za rešavanje, ali su oni uvek ignorisani.

Ukrajina
pritisak
obrazovanje
Tamaš Mencer

Najnovije

Najčitanije

Na Paliću je počela proslava Dana Svetog Ištvana

Kao i prethodnih godina, ljudi su i ove godine već u popodnevnim časovima počeli da se okupljaju na centralnoj manifestaciji proslave Dana Svetog Ištvana na obali jezera Palić. Od 15 časova posetioci su imali priliku da obiđu vašar rukotvorina.