Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Želite obilazak Sente biciklom? – Iznajmite jedan!

2022.09.28
15:19
2022.09.28
16:44
Forrás
Panon RTV
Senta je bogatija za jedan sadržaj-iznajmljivanje bicikala. Lokacija sa biciklima je smeštena u parku ispred Gradske kuće, sve je realizovano zahvaljujući zajedničkom turističkom IPA projektu opštine Senta i Udruženja „Otelek Mađari za Mađare“.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Četrnaest bicikala u bojama Sente je postavljeno u parku ispred Gradske kuće. Svako može da koristi bicikle. U prvom periodu se može isprobati besplatno. Bicikli se zaključavaju magnetom, koji osobe koje žele da iznajme mogu da zaključaju karticom i kodom. Kartice se mogu pronaći u turističkoj kancelariji.

Andraš Košicki, menadžer „Banat Bike“ projekta: „U početku možemo građanima i turistima omogućiti besplatno korišćenje, uz određeni ugovor. Ko god iznajmi biciklu, mora se legitimisati, odnosno ko je i da će taj bicikl biti vraćen."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Uz pomoć ove mogućnosti iznajmljivanja bicikala, turisti koji dolaze mogu da imaju aktivan odmor dok istražuju znamenitosti Sente.

Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta: „Suština projekta je zapravo da se proširi naša turistička ponuda, budući da je napravljena turistička ruta, mapirane su turističke atrakcije i mogućnosti usluga između turističke Banatske rute između Sente i Oteleka. To možemo ponuditi i turistima koji dolaze."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Nakon primopredaje je održana završna konferencija projekta. Projekat je obuhvatio niz aktivnosti, pa su učesnici iz Srbije prošle nedelje mogli da učestvuju i na četvorodnevnoj biciklističkoj turi. Mogli su da upoznaju različita naselja, uključujući Kikindu, Žombolj, Begasentmihalj i Temišvar.

Ištvan Kozma, predsednik, Udruženje „Otelek Mađari za Mađare“, Rumunija: „Saradnja nam je važna jer se pitanje turizma mora unaprediti. Kod nas će Begejski kanal uskoro biti plovan i već je spremna biciklistička staza koju smo isprobali sa partnerima iz Sente."

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Projekat se bavi deonicom Senta-Temišvar s biciklističkog aspekta. Pripremljena je i aplikacija za turiste koji su ljubitelji biciklizma. Daje više informacija o ruti u eko-, etno-, kulturnim i gastronomskim temama. BanatBike IPA-RORS 379 aplikacija za besplatno preuzimanje biće dostupna od sledeće nedelje.

Florian Rigo, operativni menadžer, kompanija Jusoft.: „U okviru projekta razvijeno je pet tematskih biciklističkih ruta za koje smo izradili aplikaciju. Unutar aplikacije korisnici imaju mogućnost navigacije duž rute, kao i na svim stajalištima koja su turističke atrakcije ili turističke destinacije, te dobijaju njihov detaljan opis, kao i kontakt podatke. Naravno, aplikacija planira jednu rutu za njih, a osim toga, oni mogu da kreiraju svoju rutu na tim rutama, gde su razni učitani podaci završeni."

Ukupna vrednost projekta je gotovo 300.000 evra, od čega je 85 posto osigurala Evropska unija. Preostalih 15 posto lokalna samouprava Senta je uspela da osigura na pokrajinskim konkursima.

Senta
bicikl
iznajmiti
Rudolf Cegledi
IPA projekat

Najnovije

17:33, Frissítve: 17:44

Testiranje na HIV je anonimno i besplatno

U Srbiji živi 3.200 osoba zaraženih HIV-om, a pretpostavlja se da nezvanično ima još oko 600 zaraženih - rečeno je na konferenciji za novinare održanoj povodom Svetskog dana borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Subotici.
14:51, Frissítve: 19:06

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

Najčitanije

Nova akcija policije u Horgošu

U okviru policijske akcije u potpunosti su ispražnjena dva najveća migrantska kampa koja su se nalazila na obodu naselja. Šatori su srušeni, a nagomilano smeće uklonjeno.

Sa nekoliko „klikova“ do pomoći od 5.000 dinara

Mladi Srbije od danas mogu da se prijave za pomoć od pet hiljada dinara. Kao i u prethodnim slučajevima, prijavu mladi između 16 i 29 godina mogu da potraže na stranici Uprave za trezor i sa nekoliko „klikova“ da budu među podnosiocima zahteva.

U Adorjanu ponovo na trpezi hurke i kobasice

Festival hurki i kobasica već 11. put se organizuje u naselju. Ove godine za najpopularniji program u naselju prijavilo se 117 ekipa, od toga 20 iz inostranstva, koje će se takmičiti u pripremanju hurki i kobasica.