Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Žene sve prisutnije u poljoprivredi

2019-06-20
19:29
Forrás
Pannon RTV
Sekretarijat za poljoprivredu dodelio je 250 miliona dinara bespovratne pomoći za mlada gazdinstva registrovana u ovoj godini.

Startap podrška iznosi milion i po dinara, i može se iskoristiti za podizanje intenzivnog zasada, uzgoj domaćih životinja, ili voća i povrća.

Natalija Konc iz Adorjana će sa milion i po dinara dobijenih od pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, organizovati uzgoj ovaca. „Uzalud radim zajedno sa suprugom, od dve plate je jako teško preživeti, ali ovo je podsticaj da ipak pokušamo i možda i uspemo, i da ne odemo u inostranstvo, nego da ostanemo ovde."

Maja Koša iz Stare Moravice želela bi da se oproba u uzgoju svinja, jer smatra da je kvalitetan tov uvek tražen. Od pomoći kupiće 15 krmača i nerasta. „Mislim da su ovi konkursi veoma dobri, usmeravaju mlade da ulažu u poljoprivredu, odnosno da učestvuju u poljoprivrednoj delatnosti. Lično, nisam poljoprivredne struke, ali mi se jako dopadaju ovi konkursi, i odlučila sam da idem u ovom pravcu."

Sekretarijat za poljoprivredu je raspodelio 250 miliona dinara, za 204 mlada preduzetnika. Svakom gazdinstvu odobreno je milion i po dinara.

„Najviše njih je konkurisalo za uzgoj domaćih životinja, podizanje plastenika, za sisteme za zalivanje i uzgoj voća. Smatramo da je ovo ogromna pomoć mladima, i oni početnici koji razmišljaju da se upuste u poljoprivredu i u budućnosti mogu da računaju na ovu vrstu pomoći" rekao je Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu (SVM).

Na potpisivanju ugovora sekretar Vuk Radojević izjavio je da se svake godine povećavaju iznosi namenjeni za startap konkurse. Dok su u 2017. godini iznosili 100 miliona, ove godine je u te namene izdvojeno 250 miliona dinara.

Pokrajinska vlada je od 2016. godine u poljoprivredu Vojvodine uložila preko 20 milijardi dinara – rekao je Đorđe Milićević, potpredsednik pokrajinske Vlade: „Želimo brz ekonomski razvoj Vojvodine, brz ekonomski razvoj Srbije, želimo brz razvoj poljoprivrede u Vojvodini, kao jednoj od nosećih privrednih grana. Želimo da u toj poljopirvredi osnažimo mlade ljude, da ljudi ostanu na selu."

Od prijavljenih na startap konkurs preko polovine su žene, mlađe od 40 godina, što potvrđuje da one preuzimaju sve veću ulogu u poljoprivredi.

poljoprivreda
pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu
Robert Otot
Vuk Radojević
Đorđe Milićević

Slične vesti

Najnovije

17:54, Frissítve: 18:04

Ostaje jesenje vreme

Ovih dana ne možemo očekivati otopljavanje. Pred nama su vetroviti i kišoviti dani. Vikend može doneti topli front sa temperaturama i do 26 stepeni.

Najčitanije

Indijanski kamp u Čantaviru

Indijanski kamp je napravio jedan stariji bračni par iz Čantavira, u njemu sa svim rekvizitima tipičnim za indijansku kulturu.