Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Živo u gradu – u Subotici je održana Noć muzeja

2022.05.15
14:28
2022.05.15
19:57
Forrás
Pannon RTV
Više hiljada gostiju je posetilo subotičke ustanove u subotu, kada je održana Noć muzeja. Zainteresovani su imali priliku da pogledaju izložbe, prezentacije knjiga, da učestvuju u dečjim aktivnostima i da prisustvuju koncertima.

Šetnja Suboticom počela je već u 18 časova. Organizatori su obilazak grada učinili zanimljivim za sve uzraste. Piroška Rudić već godinama posećuje manifestacije tokom Noći muzeja.

Piroška Rudić: „Zanima me prošlost Subotice, secesija, zgrade, ulice, trgovi, parkovi i spomenici, kao i kultura. Dakle, sve ono što nas okružuje. Sve to čovek može odjednom da vidi.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Tokom šetnje su se pre svega morali dati odgovori na pitanja o značajnim arhitektonskim remek-delima grada na severu Bačke. Za ove zadatke je svako dobio po jednu knjižicu. Svi oni koji su tačno odgovorili na pitanja, biće kasnije nagrađeni.

Silvija Rumenjaković, organizatorka kulturnih dešavanja u Mađarskom kulturnom centru „Nepker": „Šetnja započinje i završava se kod „Nepkera"-a. Molimo sve zainteresovane da ovu knjižicu ubace u sanduče „Nepkera", i mi ćemo jto kasnije pregledati. Za nekoliko nedelja ćemo izvlačiti dobitnike određenih manjih poklona.”

Pannon RTV/Gál Hermina

U Gradskom muzeju su posetioci mogli da obiđu nekoliko povremenih i stalnih izložbi. Jedna takva izložba je realizovana u sklopu jednog IPA projekta prekogranične saradnje, i može se posetiti još nekoliko dana.

Aniko Mihajlović Baba, direktorka Gradskog muzeja: „Naziv ove izložbe je „Istoricizam u Bačkoj – Subotica". U okviru toga, na međuspratu se mogu videti predmeti is svakodnevnog života, odnosno sakralni predmeti vezani za ovo doba. Dakle istoricizam, neobarok, neoklasicizam. Na prvom spratu se, međutim, sve nastavlja, gde sam istoricizam prelazi u secesiju.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Sa završetkom Noći muzeja nisu završeni i programi u Gradskom muzeju. Nedelja muzeja naime traje do 20. maja, za koju pripremaju nova predavanja, muzičke događaje i prezentaciju knjige.

Noć Muzeja
Subotica

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.