Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Značajno smanjen broj roda

2020.05.25
19:32
Forrás
Pannon RTV
Sa osvajanjem prostora od strane čoveka, sužava se prirodno stanište roda.

Broj roda u Mađarskoj smanjen je za skoro četvrtinu u poređenju sa podacima od pre deset godina. Umesto 5500 parova, ove godine je svoja gnezda zauzelo samo 4000 parova - navodi se u saopštenju Udruženja za ornitologiju i zaštitu prirode Mađarske. Slična je situacija i u Srbiji.

Pannon RTV

Poslednje istraživanje broja populacije roda u Srbiji sprovedeno je 2015. godine. Tada se na teritoriji naše zemlje gnezdilo oko 1300 parova, od kojih je većina bila u Vojvodini. Milan Ružić, izvršni direktor, Društvo za proučavanje i zaštitu ptica, Srbija: „Nakon tog prebrojavanja nismo sproveli sveobuhvatno istraživanje u zemlji. Njihov broj se precizno ne može odrediti. Na nekim mestima se njihov broj polako smanjuje, a na drugima povećava."

Pannon RTV/illusztráció

Marko Tucakov, biolog, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode: „Dok je Novi Sad bio jedno veliko selo, pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, ovde su gnezdile mnoge rode, čak i na području današnjeg šireg centra. Rode su otišle jer nisu imale dovoljno mesta za ishranu."

Pannon RTV

Prema mišljenju stručnjaka, ove velike ptice su se u okolini Novog Sada prilagodile uslovima. Napravile su gnezdo na betonskim stubovima jednog gradilišta, hraneći se na okolnim smetlištima. Lorand Vig, ekolog: „Relativno, situacija na različitim lokacijama mnogo razlikuje. Istraživanja su pokazala da su tamo, gde su rode prisutna u većem broju, bolji uslovi života. Dakle ostala su mesta koja su od vitalnog značaja kada je ishrana u pitanju. Na mestima gde se odvija brza, intenzivna poljoprivreda, gde su izgrađene razne infrastrukture i zgrade, gde je, da tako kažem, od sela postao grad, tu se broj roda sigurno smanjio."

Mnoge rode postaju plen čoveka u toku seobe. Klimatske promene za njih takođe predstavljaju pretnju. U urbanim sredinama se često dešava da ih ubije struje, odnosno vodovi visokog napona.

roda

Najnovije

12:51

Omladinski kamp u Senti

U Senti je u izvanrednoj atmosferi realizovan od strane senćanskog Istorijskog arhiva i Nacionalnog istorijskog spomen-parka u Opustaseru zajednički priređeni kamp namenjen mađarskim i vojvođanskim srednjoškolcima.
18:09, Frissítve: 19:56

TSC brusi formu pred početak sezone

Fudbaleri iz Bačke Topole su do sada bili na pripremama u Sloveniji, gde su odigrali nekoliko utakmica. U ekipi su i dalje velika očekivanja, njihov cilj je da sledeće sezone prvenstvo završe na trećem mestu.

Najčitanije

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!