Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Žolt Herceg dobio priznanje „dr Ferenc Bodrogvari"

2022.05.05
15:40
2022.05.05
18:16
Forrás
Pannon RTV
Priznanje „dr Ferenc Bodrogvari" dobili su reditelj Žolt Herceg, zaposlen u RTV Pannon i istoričarka umetnosti Tamara Kucor, kustos Savremene galerije u Subotici – takvu odluku su jednoglasno doneli odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici.

Odbornici su raspravljali o šest tačaka dnevnog reda. Dvoje mladih talentovanih ljudi nagrađeno je ove godine priznanjem „dr Ferenc Bodrogvar". Priznanje se dodeljuje mladim ljudima koji su svojim radom doprineli razvoju kulturnog života Subotice i istakli se na polju kulture. Jedna od nagrađenih je istoričara umetnosti Tamara Kucor, kustos Savremene galerije u Subotici. Drugi nagrađeni je Žolt Herceg, zaposlen na RTV Pannon. Njegov rad i rezultate je na sednici Skupštine grada pohvalio odbornik Gabor Agardi.

Odbornici su razmatrali još pet tačaka dnevnog reda, između ostalog i Program razvoja turizma, koji će obuhvatiti aktivnosti za naredne dve godine. Opozicija nije glasala za usvajanje ove taćke dnevnog reda. Prema njihovom mišljenju, jedna od važnih tačaka planiranog istraživanja vezano za razvoja turizma u proteklom periodu, trebalo bi da bude i razjašnjenje pitanja vezanih za izgradnju Akva parka na Paliću. Miroslav Milojević, šef odborničke grupe „Pokret građanske Subotice": „Šta se dogodilo sa Akva parkom na Paliću? To je jedan skup projekat, od koga se puno očekivalo i koji bi proširio turističke lokalitete, ponudu Palića i učinio ga još atraktivnijim. Prolaze godine, taj projekat se ne završava."

Tokom rasprave je rečeno da bi Subotica mogla da bude značajna turistička destinacija u ovom delu Evrope, odnosno da bi turistička ponuda okolnih naselja mogla da zadovolji potrebe zainteresovanih za seoski, biciklistički i verski turizam. Razvoju svega toga doprineće i železnička pruga Subotica-Segedin i pruga Beograd-Budimpešta, koja će biti završena za nekoliko godina. Dr Balint Pastor, predsednik Skupštine grada Subotice: „Možda bi ovaj Program turističkog razvoja mogao da pokrije duži period, možda bi to bilo logično, ali zakon predviđa takav period za koji lokalne samouprave mogu da izrađuju svoje strategije razvoja turizma. Mi smatramo, i u tom pravcu smo i preduzeli konkretne korake u poslednje dve godine, da to dokažemo, da Subotica zaista može da bude važna turistička destinacija, zbog našeg graditeljskog nasleđa, zbog secesije, zbog Palića, zbog jezera Palić i jezera Ludaš."

Skupština grada je na današnjoj sednici donela odluku i o četiri personalna pitanja: o imenovanju članova Upravnih odbora Dečjeg pozorišta Subotica, Fondacije „Subotička sinagoga" i Art bioskopa „Šandor Lifka", odnosno doneta je odluka i o imenovanju članova Saveta za međunacionalne odnose.

Žolt Herceg
priznanje „dr Ferenc Bodrogvari"
Miroslav Milojević
dr Balint Pastor

Najnovije

12:20, Frissítve: 16:19

Deca na Putu Krsta

U Subotici je u nedelju popodne održano sećanje na stradanje i raspeće Isusa Hrista. Četrnaest stanki na Putu Krsta ovoga puta su prošla deca.

Najčitanije

U Kanjiži ukradene košnice

Početkom prošle nedelje je od pčelara Zoltana Čubrila iz Kanjiže ukradeno dve košnice. Materijalna šteta je značajna, a okolnosti krađe upućuju na mogućnost da su počinitelji iz pčelarske branše.