Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Zrenjanin: mural u čast košarkaških legendi

2021.04.18
13:53
2021.04.19
17:59
Forrás
Pannon RTV
Uskoro će biti završen mural koji predstavlja pet najboljih igrača nekadašnje zlatne ekipe košarkaškog kluba „Proleter". Mural je najnovije ostvarenje Borisa Horvata, akademskog slikara iz Zrenjanina.

Slika koja predstavlja šampionsku ekipu iz 1956. godine oslikana je na fasadi Kulturno umetničkog društva „Petefi" i gleda prema nekadašnjem košarkašom terenu na kojem  su legendarni sportisti igrali.

Pannon RTV/Lukács Attila

Ni hladno i kišovito vreme nije omelo akademskog slikara Borisa Horvata u njegovom poslu. Ipak, nije mu cilj da mural što pre bude završen, nego da reprezentuje odgovaraju vrednost. Mural na kojem su Milutin Minja, Vimoš Loci, Dušan Radojčić, Lajoš Engler i Ljubomir Katić treba da bude završen do kraja meseca kada može biti i zvanično predstavljen.

„Mural je pripremljen u znak sećanja na prvu petorku nekadašnjeg košarkaškog kluba „Proleter", koji su istovremeno bili i prva petorka reprezentacije ondašnje Jugoslavije. Bili su pobednici 1956. godine. Svega 11 godina nakon Drugog svetskog rata postali su najbolji u zemlji i po tome sve do danas jedina vojvođanska ekipa" kaže Boris Horvat.

Pannon RTV/Lukács Attila

Sportske legende biće oslikane u prirodnoj veličini. Slikar zid tretira kao platno i radi sa akrilnim bojama.

„Ideja je rođena nakon razgovora sa ljudima koji su aktivni u sportu, u prvom redu u košarci. Razmišljali smo o tome da dobije dostojno obeležje mesto gde su nekada igrali kvalitetnu košarku. Teren je nekada tu bio, na mestu sadašnjeg parkinga, ispred murala koji se sada radi."

Pannon RTV/Lukács Attila

U Kulturno-umetničkom društvu „Petefi" sa radošću su prihvatili da se na fasadu objekta postavi mural sa temom iz sportske istorije.

„Ova zrenjaninska košarkaška ekipa tesno je povezana sa istorijom grada, istorijom sporta. Posebno u ovoj godini kada je Zrenjnin jedan od Evropskih sportskih gradova. Poseban značaj ima i to da su u ovoj ekipi bili i mađarski igrači i na taj način povezuje se sa mađarskim kulturnim društvom" kaže Lajoš Jenovai, predsednik Kulturno-umetničkog društva „Petefi" u Zrenjaninu.

Bilo je to ogromno iznenađenje kada su 1956. godine zrenjaninski košarkaši okončali desetogodišnji niz pobeda „Crvene zvezde". Zanimljivo je da su tek dva meseca nakon osvajanja prvenstva bili primljeni u lokalnoj samoupravi. Nagrada im je tada bila – ručni sat.

Zrenjanin

Najnovije

19:02, Frissítve: 19:09

Crkvena slava i Dan sela u Tordi

Povodom 245. godišnjice ponovnog naseljavanje sela, u Tordi se obeležava crkvena slava i Dan sela, u skromnim okvirima zbog epidemije. U odnosu na prošlu godinu, ovog je vikenda u banatsko selo već stiglo više gostiju.

Najčitanije

Ulaganja u „Komval" u Čantaviru

Komunalno preduzeće „Komval", koje posluje od 1958, uspelo je da se izvuče iz gubitka u 2019. godini od dva i po miliona dinara, tako da je lanjsku godinu završilo pozitivnim rezultatom.