Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

„Žrtva heroja nacije nije bila uzaludna"

2021.10.06
18:07
2021.10.06
18:16
Forrás
Pannon RTV
U Elemiru, kod spomenika komandanta Erneu Kišu, jednom od žrtava krvoprolića u Aradu, vojvođanski Mađari su položili vence i odali počast herojima iz revolucije i borbe za slobodu 1848/49. godine.

Pomen je počeo misom u crkvi Svetog Agoštona, u čijoj kripti je sahranjen Erne Kiš. Misu je služio Laslo Nemet, biskup Zrenjaninske biskupije sa sveštenicima. Tibor Seleši, župnik iz Temerina i Bela Halas, reformatski biskup sa okupljenima su podelili svoja razmišljanja o borbi za slobodu.

„Pomen u Elemiru i sećanje na mučenike iz Arada za ovaj prostor, za ovaj region, za ovdašnje Mađare predstavlja primer vezanosti za rodnu zemlju i borbu na rodnom tlu. Upravo u drugoj polovini 1848. i 1849. godine na ovim prostorima su vođene najveće borbe. I ovdašnji Mađari često ili bežeći ili braneći svoju zemlju, osetili su šta znači očuvati slobodnu rodne zemlje" rekao je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta.

Pannon RTV/Lukács Attila

Erne Kiš rođen je u Temišvaru, ali ga je sudbina dovela u Vojvodinu. Njegovo imanje nalazilo se u Novom Itebeju i Elemiru. Služio je u carskoj vojsci, a nakon martovskih događaja stao je na stranu Lajoša Košuta. Osuđen je na „milosrdnu" smrt barutom.

„Nedvosmisleni cilj je bio da se zastraši nacija, ali postigli su upravo suprotno: nije ih zastrašilo nego je upravo ujedinilo i hrabrilo naše pretke. Skloni smo to da zaboravimo, i u prvom redu mislimo na pomen, na njihovo mučeništvo, ali ne i na to žrtva ovih heroja nacije nije bila uzaludna" rekao je Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu.

Pannon RTV/Lukács Attila

Na prostoru koji je vraćen crkvi, tik do samog hrama, planirano je formiranje spomen parka i muzeja.

„Naš grad, Zrenjanin i njegova okolina dali su dve aradske žrtve, odnosno dva aradska mučenika vezuju se za naš grad. Erne Kiš, čija imanja su bila ovde u Elemiru, i gde je i danas centralni pomen. Ali je rodom iz Zrenjanina i Vilmoš Lazar kome je postavljena pomen ploča u sedištu katoličke biskupije u Zrenjaninu" rekao je Lajoš Jenovai, predsednik Mađarskog kulturnog udruženja „Petefi Šandor" u Zrenjaninu.

Pannon RTV/Lukács Attila

Na kraju pomena položeni su venci kod biste Erne Kiša. U crkvenoj kripti poklonili  su mu se Atila Pinter, Jene Hajnal i dr Balint Pastor, potpredsednik SVM-a.

heroji
Arad
Elemir
Jene Hajnal
Atila Pinter

Najnovije

Najčitanije

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Lepe frizure za humani cilj

U Senti je organizovano humanitarno šišanje. Organizatori su prikupljali pomoć za „Beba-mama" klub u Senti koji u naselju obavlja humanitarne aktivnosti.