Ugrás a tartalomra

Žužana Mezei i Tibor Molnar odlikovani Zlatnim ordenom za zasluge R. Mađarske

2023.10.25
17:01
2023.10.25
17:12
Forrás
Pannon RTV
Državna priznanja Republike Mađarske su dodeljena nagrađenima za njihov rad u korist zajednice. Svečano uručenje nagrada je održano na Paliću.

Na Paliću je u svečanom ambijentu uručen Zlatni orden za zasluge Republike Mađarske. Dobitnici su bili Žužana Mezei i Tibor Molnar, koji su primili nagrade kao priznanje za njihov decenijski rad. Žužana Mezei je profesorica mađarskog jezika i književnosti, penzionisani saradnik Arhiva Vojvodine, glavna urednica Torđanskih novina i predsednica Kluba Torđana.

“Bila sam jako iznenađena i jako srećna zbog ovog priznanja. Nisam ni mislila da ću dobiti priznanje. Samo sam radila svoj posao, nisam ni očekivala priznanje, ali sada sam iznenađena i u meni je erupcija osećanja.”

Tibor Molnar je priznanje za svoj rad zaslužio u oblasti istraživanja i predstavljanja istorije vojvođanskih Mađara. Tibor Molnar, glavni arhivator Istorijskog arhiva u Senti, član upravnog odbora. Nagrađeni su ohrabreni priznanjem.

„Naravno da bih nastavio istraživanje lokalnih istorijskih izvora, što sam i do sada činio. Ovo je još jedan podsticaj. Uglavnom sam se bavio istraživanjem ratnih gubitaka, Prvog svetskog rata, Drugog svetskog rata, zločina protiv mađarskog stanovništva 1944./45. godine, ali u novije vreme se uglavnom bavim istorijom ekonomije, budući da imamo razne projektne aktivnosti unutar arhiva i unutar njih bavimo se istraživanjem ekonomske istorije koja pokriva celu Bačku."

Cilj Mađarske je da ojača nacionalno jedinstvo i pomogne svakom Mađaru da živi u svojoj domovini, rekla je Ester Čalokezi, generalna konzulka Republike Mađarske u Subotici.

“Priznanja takođe izražavaju da smo pripadnici jednog naroda, jednog jedinog mađarskog naroda, koji može opstati samo ako opstanu svi delovi naroda i ako svaki deo naroda ima ljude, po mogućnosti veći broj, koji deluju u interesu mađarskog naroda."

Ester Čalokezi je dodala da nacionalno jedinstvo osnažuje i činjenica, da se mađarska državna priznanja dele na svim tačkama Karpatskog basena.

Žužana Mezei
Tibor Molnar
odlikovan
Zlatni orden za zasluge R. Mađarske
Mađarska
Ester Čalokezi
generalna konzulka
Subotica
Palić

Najnovije

18:30, Frissítve: 18:40

Konferencija pravnika na Paliću

Na Paliću je održana konferencija pravnika pod nazivom “Bezgranična zaštita prava manjina”. Događaj je organizovalo Udruženje pravnika vojvođanskih Mađara u saradnji sa Institutom za zaštitu prava manjina iz Republike Mađarske.
15:28, Frissítve: 16:21

Sačuvajmo tradicionalni svinjokolj od zaborava!

Svi zainteresovani su mogli da učestvuju na tradicionalnom svinjokolju u Mesnoj zajednici Makova sedmica u Subotici. Svrha ove manifestacije je očuvanje tradicije, prenos na mlade naraštaje, kao i prikupljanja sredstava u humanitarne svrhe.
11:11, Frissítve: 16:58

“Avantura počinje ovde!”

U Beogradu se pod ovim sloganom održava Međunarodni sajam turizma. Skoro 30 zemalja će biti predstavljeno na ovoj manifestaciji koja će se održati od 22. do 25. februara. Ovogodišnja zemlja partner sajma je Grčka.

Najčitanije