Ugrás a tartalomra
MTI/Czeglédi Zsolt

Zvanično otvorene 32. Letnje Olimpijske igre u Tokiju

2021.07.23
17:56
Ceremonija otvaranja je bila spektakularna. Olimpijada je trebala biti održana na leto 2020.godine, odložena je za 2021. godinu zbog epidemije korona virusa. Saznalo se već ranije da publika neće moći da prisustvuje događaju koji traje do 8. avgusta.

Organizatori su čak i pre ceremonije otvaranja, priredili zapanjujući prizor. Iznad stadiona, japansko vazduhoplovstvo je iscrtalo šarene dimne krugove na nebu sa šest aviona, simbolizujući pet olimpijskih krugova.

Iako je stadion prazan, u okolini ipak ima mnogo ljudi. Oprezniji posmatraju događaje sa svojih prozora. Prema izveštajima novinara, oko dve ili tri hiljade ljudi je počelo demonstrirati protiv Olimpijskih igara pre ceremonije, ali demonstracije su bile miroljubive.

MTI/Czeglédi Zsolt

U 13 časova, po srednjoevropskom vremenu, vatrometom je započela raskošna trosatna svečana ceremonija otvaranja, gde je bilo dosta umetničkih sadržaja i poruka sa japanskim obeleležjima. Ceremonija je nosila naziv "Sjedinjeni sa emocijama".

Reprodukcijom videozapisa su se podsetili onog trenutka kada je Tokio izborio pravo za domaćina Olimpijskih Igara 2020.godine.

Prema tradiciji, poznati sportisti su doneli japansku zastavu i tada je puštena himna. Potom su minutom ćutanja odali počast žrtvama epidemije koronavirusa, kao i ranije preminulim olimpijcima.

MTI/Czeglédi Zsolt

Nakon toga usledio je defile sportista. Tradicionalno su Grci prvi ušli na stadion, jer tamo sežu istorijski koreni ovog slavnog sportskog događaja. Njih je sledio olimpijski tim izbeglica, a zatim Island sa samo četvoro svojih sportista. Zanimljivo je da su učesnici marširali redosledom japanskih znakova.

Ukupno 205 država članica i olimpijski izbeglički tim službeno su učestvovali u igrama sa pet krugova. To znači 11.326 sportista.

Letnje olimpijske igre
Tokijo

Najnovije

Najčitanije

Izgorela automehaničarska radionica u Subotici

Vatrogasci su odmah stigli na lice mesta, ali su mogli samo da zaštite okolne objekte. U požaru niko nije povređen, ali je šteta totalna. Nadležni kažu da nije posredi ljudska greška, već kratak spoj.