Ugrás a tartalomra

DZVM očekuje sastanak Pokrajinsko odbora za bezbednost zbog migrantske situacije

2020.02.06
20:18
Forrás
Pannon RTV
Zbog novonastale migrantske situacije, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara inicira sazivanje sednice Pokrajinskog odbora za bezbednost.

To je bila tema konferencije za novinare koju je danas pre podne u kancelariji  u Senti održao Aron Čonka, predsednik DZVM-a. On je rekao je da su mu stanovnici Majdana i Rabea predali molbu u kojoj su formulisali svoje žalbe u vezi sa ilegalnim migrantima. Ovu inicijativu potpisalo je 123 građana. U molbi su napisali kako se migranti skrivaju u napuštanim kućama, uništavaju stvari koje tamo zateknu, pale vatru, koriste struju, i pored svega toga tokom noći kucaju na prozore i kapije kuća, tražeći hranu i struju. Građani se plaše i raznih bolesti jer se zdravstveno stanje ilegalnih migranata ne proverava. Aron Čonka je takođe rekao da će molbu građana proslediti poslanicima Pokrajinskog parlamenta.

Aron Čonka, predsednik, DZVM: „Za nas bi rešenje bilo, kada bi migrante u pograničnim naseljima, uz prisustvo policije, sakupili, stavili ih u autobuse, kamione i druga vozila i odvezli ih u prihvatne centre, gde bi u humanim uslovima prošli zdravstveni pregled, gde bi ih registrovali, a oni sami mogli bi da ostvare svoje zakonsko pravo da zatraže azil ili, ako su već zatražili azil u Mađarskoj, mogli bi u tim centrima, u odgovarajućim okolnostima da sačekaju kraj postupka."

DZVM
Aron Čonka
Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.