Ugrás a tartalomra

U Temerinu odata počast stvaralaštvu Bele Čorbe

2021.01.23
07:18
2021.01.23
07:24
Forrás
Pannon RTV
Povodom Dana mađarske kulture, u Zavičajnoj kući "Tajhaz" u Temerinu održan je program.

Na Dan mađarske kulture, u Zavičajnoj kući "Tajhaz" u Temerinu odata je počast stvaralaštvu etnografa Bele Čorbe. Za ime proslavljenog etnografa se vezuje istraživanje lokalne istorije naselja, prikupljanje i objavljivanje njegovog folklora. Bio je jedan od prvih istraživača zločina u period od 1944.-1945.godine.

Publicista, učitelj, političar, pesnik u jednoj osobi. Slavljenik je rekao da se plodovi rada ubiraju samo ako smo decenijama unazad sačuvali i predali naše vrednosti sledećim generacijama. „Etnografija, ili kako se nedavno naziva kulturnom antropologijom, nije još dala svoju konačnu reč. Nebrojeni su pojavni oblici društva koji se mogu, vrede i trebaju istražiti ovim metodama. U stvari, čak ni slojevi takozvane narodne kulture istraženi klasičnim metodama nisu potpuno iscrpljeni. Ima smisla započeti." rekao je Bela Čorba, etnograf.

Ana Seke, organizator događaja, predsednica Društva etnografa "Kiš Lajoš" Mali Iđoš, zahvalila je Čorbi na dugogodišnjem radu za lokalne i vojvođanske Mađare. Nakon prigodnog programa predstavljeno je i izdanje časopisa "Postali smo" posvećeno Beli Čorbi.

„Autori prva tri dela su etnografi i politolozi. Janoš Vekaš, na izvanredan način prikazuje život Bele Čorbe, Ferenc Mak, naš književnik iz Mađarsku i Jožef J. Fekete. Oni su ti koji bolje predstavljaju njegovu karijeru i njegovo književno delo." rekla je Ana Seke, predsednica Društva etnografa "Kiš Lajoš" Mali Iđoš.

Knjiga uključuje i etnografske studije. Delo se izdaje pod pokroviteljstvom Izdavačkog zavoda "Forum".

Temerin
Bela Čorba

Najnovije

07:52

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.
13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.