Ugrás a tartalomra

Hagyományos locsolkodás Temerinben

2024.04.01
16:23
2024.04.01
16:30
Forrás
Pannon RTV
Idén is hagyományos módon szervezték meg a locsolkodást Temerinben. A legények lovaskocsin, népzenei kísérettel járták körbe a falut. A csapat ezúttal a temerini Kókai Imre Általános Iskolába is ellátogatott.

Idén is hagyományos módon szervezték meg a locsolkodást Temerinben. A legények lovaskocsin, népzenei kísérettel járták körbe a falut. A csapat ezúttal a temerini Kókai Imre Általános Iskolába is ellátogatott.

A fiatal lányok nagy izgalommal várták a lovaskocsin érkező legényeket, akik népzene kíséretében, verseket szavalva köszöntötték őket. Ezután vödrökből zúdították a lányokra a vizet.

Teleki Viktória, Temerin: „Szerintem be kell mutatni, és mindenkinek meg kell tudnia, hogy mi a hagyomány, és jó ha betartják a hagyományokat.”

Varga Anna, Temerin: „A locsolkodási napokat nagyon szeretem, mert mindig amikor jönnek hozzánk locsolkodni és mondják a verseket, akkor az nekem jó érzés, hogy elmondják, és gondolnak rám.”

Temerinben több mint 20 évvel ezelőtt kezdték el újjáéleszteni a locsolkodás hagyományát, és azóta a helyi Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagjai minden évben aktívan részt vesznek benne.

Nagy Gergő, tag, Szirmai Károly MME, Temerin: „A nép a kultúráján keresztül tud a legtovább megmaradni, főleg egy olyan területen ahol egyre fogyóban van a magyarság ott fontosnak tartottuk a régi szokásainkat feléleszteni. Ez nem kifejezetten csak keresztény szokás, ez már csak egy átvett, de a pogányság idejéből is már a locsolkodás és a termékenységnek a rítusa az egy részét képezte a nép gondolkodásának és úgy gondoltuk, hogy ez egy jó mottója is annak, hogy az emberek a szaporodást és a magyarságot megtartsák, akkor egy ilyen termékenységgel összekapcsolt ünnepet érdemes feléleszteni.”

A temerini Kókai Imre Általános Iskola részt vesz az Erasmus Plusz programban, ennek keretében szervezték meg idén a locsolkodást az iskolában.

Sziveri Béla, igazgató, Kókai Imre Általános Iskola, Temerin: „A Budakeszi Ottokár Katolikus Általános Iskola és Gimnázium a testvériskolánk, van egy együttműködési szerződésük és közösen pályáztuk meg ezt a programot. Ez szeptember óta folyik, tehát minden hónapra le van osztva, hogy milyen dolgokkal foglalkozunk.”

A locsolkodás szervezésében a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület, a temerini alkotóműhely és képzőművészeti tábor, valamint a temerini lovasklub is részt vett.

locsolkodás
Temerin
Sziveri Béla
Nagy Gergő

Most

21:33, Frissítve: 21:52

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.