Ugrás a tartalomra

Dobar prinos, dobra otkupna cena – počela žetva ječma

2021.06.23
13:37
2021.06.23
17:30
Forrás
Panon RTV
Očekuje se da će prinosi biti oko 3,5-4,5 tona.

Osim vremenskih uslova, na ovogodišnji prinos uveliko su uticali agrotehnika i đubrenje, rekao je Mikloš Guljaš, proizvođač iz Oroma, koji je predao svoj rod kad smo mi bili na licu mesta.

"Prinosi se razlikuju, negde su veći a negde manji, ali na to je najverovatnije uticalo i veštačko đubrivo kojim se može povećati prinos. Dakle, ko nađe dobar način, rod je veći. U mom slučaju, ulaganje je bilo tako osrednje, a takođe sam dobio i takav prinos."

U oromskoj ataru žetva žitarica je započela pre nekoliko dana. Trenutna otkupna cena iznosi 20 dinara po kilogramu, dok je prinos koji je do sada skinut sa njiva bio između 3,5 i 4,5 pola tone po jutru.

Bertalan Vajda, kupac: "Mislim da je to vrlo dobar prinos, blizu je rekordu. Poslednjih 7-10 dana suše, koja je bila, takođe je ostavilo traga na ječmu, jer zrna nisu lepa i krupna, već su malo smežurana, i ovo se odražava i na njenu specifičnu težinu, koja je manja za 8-10 posto nego što bi se očekivalo."

Kupac je dodao da u poslednjih nekoliko godina većina proizvođača sadi ječam, a ne pšenicu. Jedan od razloga za to bila je otkupna cena, a ječam takođe zahteva nešto manje ulaganja od pšenice.

ječma
žetva
prinos
otkupna cena

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.