Ugrás a tartalomra

Tradicionalna ceremonija osveštavanja hleba na dan Svetog Stefana u Jazovu

2021.08.22
20:21
Forrás
Pannon RTV
Praznični program počeo je misom zahvalnicom, u okviru koje je osveštan i novi hleb.

Meštani kažu da je za njihovu malu zajednicu veoma važno da se održi sećanje na kralja Svetog Stefana. Šandor Jakša, Jazovo: „Naš kralj, Sent Ištvan, ostavio nam je svoje nasleđe, i to se smatra najvećim praznikom mađarske nacije, zato dolazimo svake godine."

Događaju je prisustvovao i državni sekretar za zaštitu životne sredine Robert Jakša, koji je naglasio važnost dostojne proslave. „Ovo je jedna veoma važna stvar za mađarsku zajednicu i mislim da je to jedna dostojna proslava zaostavštine Svetog Stefana. Činjenica da opstajemo ovde u Vojvodini, a to je posebno važno za manja sela kao što je Jazovo, i čini se da postaje tradicija da se ove proslave održavaju."

Statua Svetog Stefana svečano je otkrivena u Jazovu pre tri godine, i od tada se proslava organizuje svake godine. Erne Semeredi, predsednik Crkvenog saveta u Jazovu: „U vreme meštana, naših roditelja, naših baka i deka, kult Svetog Stefana bio je veoma jak. Sent Ištvan je ponudio svoju zemlju u zaštitu Bogorodice, a ljudi ovog siromašnog sela uvek su se u molitvi obraćali Bogorodici i uvek sa nadom gledali u budućnost. Mislim da u znak poštovanja prema našim precima moramo nastaviti tim putem."

Svečanost je završena zajedničkim ručkom i svečanim programom.

Sveti Stefan
Jazovo
osvećenje novog hleba

Najnovije

15:27, Frissítve: 16:10

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.