Ugrás a tartalomra

Mađarsko-srpski poslovni forum: smernice struke na novosadskom sajmu

2022.05.23
17:06
2022.05.23
17:24
Forrás
Panon RTV
Mađarska kao država partner poljoprivrednog sajma u ponedeljak se posetiocima predstavila uz folklor i narodnu muziku u izvođenju subotičkog Juhas orkestra.

Na novosadskom poljoprivrednom sajmu danas su održani stručni forumi i savetovanja. Proizvodima su uručena i zvanja „Najbolje iz Vojvodine", smernice struke dobili su poljoprivrednici u organskoj proizvodnji, a osim toga, organizovan je i tradicionalni mađarsko-srpski poslovni forum.

Izloženi dronovi i različiti roboti privukli su mnoge posetioce sajma, a danas poljoprivrednicima nije neobično da razgovaraju o ovim tehnološkim novotarijama, jer su oni jedan od uslova konkurentne poljoprivrede.

„Osnova ovoga je analiza i stvaranje preciznog uzorka tla i preciznog uzorka podzemnih voda i kupovina tehnologije koje se bazira na metodama nezavisnog savetovanja. To je započelo u Srbiji i ja preporučujem svima da proba i da nauči" kaže Arpad Molnar, stručnjak za zaštitu bilja iz firme „Carska bašta".

Na mađarsko-srpskom poslovnom forumu posvećenom digitalizaciji učestvovalo je preko sto preduzetnika kako bi iz prve ruke čuli o najnovijim dostignućima.

„U ovoj privrednoj situaciji, kada cena svake robe ide u nebesa, i cena semenske robe, i veštačkog đubriva, i sredstava za zaštitu, važno je da biljka dobije ono što joj je potrebno, tačno toliko, ali i samo toliko" rekao je Peter Škapinjec, rukovodilac firme CED Srednje-evropska mreža za privredni razvoj. 

Mađarska je posle 12 godina ponovo prihvatila ulogu zemlje partnera. Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine važnim smatra da raste broj onih mađarskih firmi koje investiraju u Vojvodinu.

„Ovdašnji poljoprivrednici prate razvoj tehnologija, to se može potvrditi ne samo prisustvom na sajamskim konferencijama, već je i u proteklim godinama, između ostalog kod Prosperitatija više od 10 hiljada njih prisutno sa apliciranjima koja su uspešno završena, a koja su imala za rezultat uvođenje nove tehnologije, uvođenje savremenijih tehnologija, odnosno njihovu kupovinu. Sve to je važno zbog toga da proizvođači budu konkurentni."

Između Mađarske i Srbije nikada nije postojala snažnija privredna saradnja i ubuduće će se to samo uvećavati –  rekao je Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu.

„U 2021. godini smo dostigli promet od 3,8 milijardi evra, a za 2022. godinu imamo podatke po zemljama za prva dva meseca. Iz njih se može pročitati da je mađarsko-srpska robna razmena dalje rasla, u mogućem značajnom obimu, i smatram da ćemo u 2022. godini postići novi rekord."

Kao zemlja partner Mađarska se inače u ponedeljak sajamskoj publici predstavila folklorom i narodnom muzikom u izvođenju subotičkog orkestra Juhas.

mađarsko-srpski poslovni forum
Novi Sad

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.