Ugrás a tartalomra

155 godina Muzičke škole Subotica

2023.10.19
12:57
2023.10.19
16:27
Forrás
Panon RTV
Nekadašnji direktor Muzičke škole Erne Lanji, preminuo je pre 100 godina. Tim povodom, a i povodom rođendana, održan je koncert u Subotičkoj sinagogi.

Kompozitor Erne Lanji učinio je mnogo za muzički i kulturni život grada, zbog toga je na koncertu koji je održan u sredu predstavljeno nekoliko njegovih kompozicija. Ulaz na ovaj program bio je besplatan.

Na jubilarnom koncertu, koji je održan u sredu u Subotičkoj sinagogi, predstavljene su, između ostalog, i kompozicije Ernea Lanjija i Ferenca Gala. Na svečanosti su nastupili hor Srednje muzičke škole i Simfonijski orkestar. Kristina Čikoš, profesor, Muzička škola Subotica: „Hor Srednje muzičke škole Subotica ima otprilike 30-35 članova. Govorim to tako neprecizno zato što ima onih đaka kojima je ovaj predmet obavezan, a ima i onih koji nam se pridruže. Za ovaj nastup su nam se pridružile i moje kolege.”

Muzička škola Subotica, koja ove godine obeležava 155 godina postojanja i rada, jedina je muzička škola u Srbiji u kojoj talentovani mladi ljudi na srednjem obrazovnom nivou, pored srpskog, mogu da uče i na mađarskom jeziku. Trenutno ustanova ima više od 750 učenika. Dragana Nikolić, direktorka Muzičke škole Subotica: „Veoma smo ponosni i to nam mnogo znači. Primetili smo da svake godine imamo sve više i više učenika. Ove godine imamo više od 750 đaka, u osnovnoj i srednjoj školi. Dakle, ukupan broj je preko 750.”

Na svečanosti je govorio i Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice.

Na samom događaju su nastavnicima uručena priznanja.

Muzička škola Subotica
koncert
nastavnica
Erne Lanji

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.