Ugrás a tartalomra

Suša preti kukuruzu

2017.06.21
16:40
Žetva ječma se završava,  a do kraja sedmice počeće i žetva pšenice
Žetva ječma se završava,  a do kraja sedmice počeće i žetva pšenice. Poljopvirednike u Banatu ipak više brine stanje u kojem su usevi kukuruza, jer je do sada palo manje kiše nego što su prosečne vrednosti. Prema najavama, vreline nas očekuju i u narednom periodu. U srednjem Banatu je setva kukuruza počela ranije od očekivanog u martu, i aprilski hladni talas je usporio rast biljaka. Na sve to nadovezao  se zimski nedostatak vlage, jer u proseku na kvadratnom metru zabeleženo je čak sto litara padavina manje. Nedovoljno padavina bilo je i u maju, a u najkišnijem mesecu – junu – bilo je tek 30 litara kiše. Zorica Rajačić, stručni saradnik u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Zrenjaninu kaže: „Kukuruz je do sada nekako izdržao. Povremeno bi palo malo kiše, ali i raspored padavina je bio neujednačen. Tamo gde je palo pet, deset, ili dvadeset litara, tamo je kukuruz još u dobrom stanju, i sada ima 12 do 14 razvijenih listova. Međutim, u onim delovima atara koje je kiša zaobišla, to je već vidljivo na stanju kukuruza.“ Poljoprivrednici u srednjem Banatu na sve većim površinama seju kukuruz, i ove godine pod njime je 90 hiljada hektara. Pero Mari, iz Mužlje je posle mnogo godina ponovo posejao kukuruz. „Posejali smo 10 hektara. Videćemo. Ali nepovoljne vremenske prilike i suša koja se nastavlja ne ostavljaju nam mnogo nade da ćemo imati visoke prinose“. I dok se poljoprivrednici nadaju padavinama, meteorolozi najavljuju žegu. Zrenjaninka Mira Dimitrijević po sopstvenom metodu radi vremensku prognozu: prati vreme u periodu od 12 dana između katoličkog i pravoslavnog Božića i to odgovara narednih 12 meseci u godini. Ova poljopirvrednica kaže: „Po mojoj prognozi ove godine biće malo kiše, tek negde krajem avgusta možemo da očekujemo kišu. Daj Bože da nisam u pravu, ali i prošle i prethodnih godina uvek sam pogodila. Zbog toga me mnogi pitaju kakvo vreme prognoziram za ovu godinu. Kukuruz je za sada u jako dobrom stanju, ali pitanje je da li će izdržati velike vreline.“ Iskustvo pokazuje da duge periode suše kukuruz može da izdrži ukoliko se od kraja avgusta pojavi rosa, a noću se rashladi temperatura vazduha.
Bánát
suša
žetva
kukuruz

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.