Ugrás a tartalomra

Zajednička gradnja kulture na Paliću i Morahalomu

2018.09.18
21:11
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Uskoro počinje gradnja Mađarskog kulturnog centra na Paliću i završava se Srpski kulturni centar u Morahalomu.

U sklopu IPA projekta će se uskoro krenuti u realizaciju gradnje Mađarskog kulturnog centra na Paliću. Gradnja će da započne za 15 dana, dok će u Morahalomu početkom sledeće godine biti predat na korišćenje Srpski kulturni centar „Kolo".

Ovim povodom održana je konferencija za štampu na kojoj su bili prisutni ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac, pokrajinski sekretar za regionalnu saradnju Ognjen Bjelić i gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi. EU podržava ovaj projekat sa preko 3 miliona evra. Realizacija je započela prošlog juna, a trajaće do kraja maja 2020. godine.

Gradonačelnik Morahaloma Zoltan Nogradi je rekao da se ovo naselje i udruženje za regionalni i omladinski razvoj obavezalo da u Mađarskoj podigne svojevrsnu crkvu srpske kulture u Mađarskoj, čiji će zadatak da bude da balkansku srpsku kulturu, koja je ponosna kultura, predstavlja u svim svojim elementima širom Evrope i da se pozicionira – rekao je Nogradi.

Ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac je izrazio zahvalnost zato što Mađarska gotovo u svemu pomaže Srbiju. Prekogranični projekti su se u poslednje vreme umnogostručili i dobro funkcionišu. Mađarska zapravo najviše pomaže da Srbija u tim projektima ostvari svoje interese.

U Srpskom kulturnom centru "Kolo" uskoro kreću unutrašnji radovi, i biće to centar srpske kulture, gastronomije i tradicije, za koji se već naredne godine planira održavanje oko 60 raznih programa.

Palić
kultura

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.