Ugrás a tartalomra

Potapi: Sekelji iz Bukovine sačuvali svoju kulturu

2018.10.06
21:44
2024.03.19
08:42
Forrás
MTI
Sekelji iz Bukovine sačuvali svoju kulturu i identitet i nakon 77 godina od dolaska u Mađarsku – rekao je državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku u Kišmakonju u županiji Tolna.

Sekelji iz Bukovine sačuvali su svoju kulturu i identitet i nakon 77 godina od dolaska u Mađarsku – rekao je Arpad Potapi na svečanoj primopredaji porte Saveza Bukovinskih Sekelja u bukovinačkom stilu u Kišmanjoku. Državni sekretar Mađarske zadužen za nacionalnu politiku je istakao, da kuća sekelja pokazuje da Mađari nisu samo gosti na proputovanju u Karpatskom basenu nego drevni stanovnici.

Tradicionalna kuća je otvorena na dan hodočašća i proštenja bukovinskih Sekelja. Pristigli Sekelji iz svih krajeva zemlje matice i inostranstva jednominutnim ćutanjem su odali poštu premijeru Lajošu Baćanjiju i mučenicima koji su pre 169 godina na ovaj dan pogubljeni.

Sekelji
kultura

Najnovije

16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.