Ugrás a tartalomra

Danas se proslavlja Mikulaš

2018.12.06
19:14
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
Zapadni hrišćani danas slave Svetog Nikolu i tim povodom daruju decu, ovaj običaj neguje se i širom Vojvodine.

Danas se kod zapadnih hrišćanskih vernika proslavlja Sveti Nikola, zaštitnik dece te se na svojstveni način obeležava darovanjima dece ali i upozorenjem da trebaju biti dobra. Svetac se još naziva i Mikulašem, a može da ga prati i Krampus, koji je zadužen za zločestu decu, koja umesto poklona dobijaju prutiće kao simbol vaspitne mere. Prema narodnom običaju, na dan Svetog Nikole deca treba da očiste cipele i čizme jer, ako se Mikulaš ne pojavi lično, u tajnosti ostavlja poklone u cipele.

U Bačkom Gradištu je proslava po treći put održana kod porodice Mužlai, Mikulaš je došao kočijama, a održan je i vatromet. Doneo je više džakova poklona, a domaćica Katalin Mužlai kaže da su došla deca ne samo iz sela, već i Novog Sada, Bečeja i Temerina.

U Senti je klub motociklista Zintarev obradovao decu iz obdaništa i sa Bačke i sa Banatske strane, već deseti put na ovaj način obeležavaju dečji praznik.

Deci Kevija i Svetićeva su poklon paketi dodeljeni u kulturnom centru „Ištvan Mora" gde su oni priredili prigodan program. Predsednik KUD-a Atila Perpauer je rekao ovo nije jedina dečja manifestacija, već da će tokom zimskog raspusta održavati razne radionice.

U Temerinu je Mikulaš stigao zapregom, zato što u nedostatku snega nije mogao da dođe sankama. Obišao je naselje praćen radošću školske dece i mališana iz vrtića. Kočija je zastajala kako bi Mikulaš darivao malene.

U Gornjem Bregu je Mikulaš sa svojim asistentima kočijom obišao celo selo, krenuvši od vrtića. Pokloni su sastavljeni iz donacija, a sada je Volonterski centar po četvrti put organizovao ovu akciju, ovogodišnja je bila najuspešnija jer su podelili oko sto paketa i obišli oko 50 kuća.

Mikulaš
Sveti Nikola
Zapadni hrišćani

Najnovije

Najčitanije

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Unapređenje zapošljavanja u Subotici

Završena je javna rasprava u vezi izrade Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za period 2024-2026. godina, koja je počela 8. aprila - obavestio je javnost Saša Gravorac.