Ugrás a tartalomra

Podrška za kulturu i obrazovanje Mađarima van domovine

2019.04.18
20:35
Forrás
Pannon RTV
Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku, na konferenciji za novinare izvestio o rezultatima.

Obrazovanje i kulturu Mađara u Karpatskom basenu mađarska vlada podržava sa 1,1 milijardu forinti. Janoš Arpad Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku na konferenciji za medije izvestio je o rezultatima konkursa koji se odnose na ove oblasti. Rekao je, cilj konkursa za mađarsku kulturu i obrazovanje je da Mađari koji žive izvan Mađarske, napreduju na rodnom tlu. Takođe, i oživljavanje kontakata sa Mađarskom.  Reč je o jednom od po iznosu najvećih nacionalnih konkursa ovog državnog sekretarijata, a vreme realizacije je do kraja godine. Moglo se konkurisati za kulturne i obrazovne programe u službi potreba mađarske zajednice, za pisane i elektronske medije, izdavanje knjiga. Podršku su mogle da traže nevladine ogranizacije, crkve, pravna lica unutar crkve, ustanove, kao i za opremanje nekretnina koje služi interesima mađarske zajednice. Na centralni raspis stiglo je 2504 konkursna predloga, i od tog broja 45,7 odsto biće podržano sa ukupno 700 miliona forinti. Na regionalni konkursni poziv pristiglo je 2536 konkursnih molbi, od čega će 1663 biti podržano sa 371 milion dinara – izneo je podatke Janoš Arpad Potapi u programu Subotičkog mađarskog radija.

Državni sekretarijat je podržao i Mađare u dijaspori sa 500 miliona forinti. Za ovaj iznos mogle su da se prijave mađarske organizacije koje deluju u dijaspori i vikend škole. Podržano je ukupno 348 programa i projekata namenjenih obrazovanju.

kultura
obrazovanje
podrška
Janoš Arpad Potapi

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.