Ugrás a tartalomra

Zajednički protiv suša i podzemnih voda

2019.09.24
18:27
2019.09.25
19:16
Forrás
Pannon RTV
Prekogranični IPA projekt povezao Mađarsku i Srbiju po pitanju zajedničke borbe protiv suše i podzemnih voda.

Zbog klimatskih promena se sve češće javljaju ekstremne vremenske pojave koje predstavljaju ozbiljnu hidrološku opasnost. Suša i podzemne vode su činioci koji dotiču i Vojvodinu i južni deo Mađarske. Po tom pitanju su Srbija i Mađarska sarađivale u sklopu prekograničnog IPA projekta. Dvogodišnji projekat je okončan, a rezultat je zajedniki istraživački centar i internet platforma.

Podaci se nedeljno osvežavaju preko satelita, rekla je univerzitetska profesorka iz Segedina Žužana Ladanji, dok je docent novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta Minučer Mesaroš kazao da su dve godine bili u stalnoj vezi sa zainteresovanim stranama i javnosti. U realizaciji su učestvovali Univerzitet u Novom Sadu, javno preduzeće Vode Vojvodine i Vodoprivredna direkcija Donjeg Potisja. Ukupna vrednost projekta je bila 860 hiljada evra, od čega je EU osigurala preko 720 hiljada evra.

suša
podzemne vode
IPA
projekat

Slične vesti

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.