Ugrás a tartalomra

Akcize veće za osam odsto: Poskupljuju benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafa

2023.10.01
09:35
2023.10.01
09:41
Forrás
021.rs, Blic
Akcize na benzin, dizel, cigarete, alkohol i kafu od danas, 1. oktobra uvećane su za osam odsto, što znači da je na pomolu novo poskupljenje ovih proizvoda.

To poskupljenje ovoga puta diktira država, zbog većeg zahvatanja, ali je jasno da odgovor proizvođača na ove izmene neće izostati odnosno da će korigovati cene naviše.

Prema kalkulacijama stručnjaka, to znači da bi cene goriva mogle da skoče bar za šest dinara, dok kod cigareta taj skok bi bio i veći od dosadašnjih uobičajenih 10 dinara po kutiji.

Drugim rečima, zbog vanrednog i neplaniranog uvećanja specifične akcize od osam odsto, koja umesto sadašnjih 84,25 dinara u državnu kasu "gura" 90,99 dinara po pakli, i oni bi mogli u svoje kase da ubace više od 10 dinara uobičajenog poskupljenja cigareta pa bi cena najskuplje paklice mogla da ode i preko 650 dinara.

Treba da se zna da ništa jeftinije neće proći ni oni koji su klasične cigarete zamenili elektronskim, jer će i tečnost za njihovo punjenje imati korekciju od osam procenata. U toj grupi su i ljubitelji nesagorevajućeg duvana.

Sve te novotarije uvode se kako bi se Srbija uskladila sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih nešto više od 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Pri tom, od januara 2024. godine, akcize će biti uvedene i na nikotinske vrećice, takozvani "snuns". Pošto ovaj proizvod nije uvršten u postojeći Zakon o duvanu, u izmenama ovog dokumenta biće tretiran kao duvanski, što do sada nije bio slučaj. Odluku o tome treba do kraja godine da donesu poslanici Narodne skupštine, a ako je suditi po javnoj raspravi, koja je završena 28. septembra, od Nove godine i na "snus" će se plaćati akcize.

I ljubiteljima kafe verovatno će ovaj napitak zagorčati život jer i tu se uvećava akciza za osam odsto. U zavisnosti od vrste, država će, primera radi, za neprženu kafu umesto sadašnjih 92,99 po kilogramu uzimati 100,43 dinara dok će za prženu taj namet skočiti za 9,30 dinara odnosno biće od 125,53 dinara. U teoriji bi to moglo da znači uvećanje cene bar za ovaj iznos a u praksi i veći. To je slučaj i sa ljubiteljima dobre kapljice, koji će takođe morati da izdvoje više para za svoje alkoholne napitke jer je i tu država korigovala akcize naviše.

akcize
benzin
dizel
cigarete
alkohol
kafa

Slične vesti

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.