Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Biljke mogu preko granice samo uz prateću dokumentaciju

2019-12-14
19:43
2019-12-15
18:14
Forrás
Pannon RTV
Od danas više ni jabuka ne može da se prenese iz Srbije u Mađarsku, ukoliko ne poseduje uverenje o zdravstvenoj ispravnosti.

Živo biljno rastinje od danas na teritoriju Evropske unije može se preneti samo ukoliko ima prateću dokumentaciju. U slučaju da kod nekoga pronađu biljke, lukovice, korenje, ili materijal za sadnju bez odgovarajućih papira, vozač će to ili baciti, ili će ga granične službe vratiti sa granice. Nadležni dodaju da oni kod kojih pronađu ovakve biljke neće biti novčano kažnjeni.

Jedan broj vozača koji čekaju na prelazak granice zna za nove propise o biljkama, ali ima i onih koji su  prvi put od naše ekipe čuli da ni jednu jabuku niti cvet u saksiji ne mogu poneti sa sobom iz Srbije u Mađarsku ukoliko ne poseduju odgovarajuće papire. Neki smatraju da to može dodatno da uspori prelazak granice.

Tibor Kovač svaki dan prelazi granicu. „Radim u Mađarskoj. Svakodnevno ponesem dve-tri jabuke, ne znamo šta će sa ovim biti, da li možemo da prenesemo ili ne, jer nosimo doručak. Mislim da će usporiti, ali videćemo naredne sedmice šta će biti."

Laslo Šebok smatra da je potrebna povećana kontrola: „Biljke treba da su bezbedne, one koje uvoze. Granična kontrola neće se značajno usporiti, ali Srbija će se pre ili kasnije priključiti Evropskoj uniji, i onda će problem nestati."

Povodom ove teme potražili smo u Županiji Čongrad vladin Ured za zaštitu biljaka i predela. Zoltan Borčik nam je preko telefona rekao šta mogu da očekuju oni koji kod kojih budu pronađene biljke koje ne poseduju odgovarajuću potvrdu o zdravstvenoj ispravnosti biljke: „Ukoliko kod nekoga u putničkom saobraćaju pronađemo biljku, onda će u prvom slučaju biti upozoren da je ili baci ili da se vrati sa granice bez ikakvih problema. Ni u slučaju bacanja, niti u slučaju povratka sa granice nema novčanih sankcija. Ukoliko putnik baci biljku ili plod, onda slobodno može da nastavi put na teritoriju EU."

Zanimljivo je da se ova obaveza ne odnosi na pet biljaka: datule, durian, ananas, banane i kokus i dalje možemo da nosimo iz Srbije na teritoriju Unije, čak i kada ne poseduju uverenje o zdravstvenoj ispravnosti.

biljke
granica

Slične vesti

Najnovije

12:42, Frissítve: 18:52

Pritisak vode podelio stanare

Stanari na gornjim nivoima u višespratnicama u Bečeju godinama se žale na slab pritisak vode. Rešenje je uređaju za povećanje pritiska, ali stanari donjih spratova za to nisu zainteresovani.

Najčitanije

Nevreme u Subotici

Nešto pre 20 časova Suboticu je zahvatilo nevreme. U jednoj mesnoj zajednici pala je veća količina grada.