Ugrás a tartalomra
MTI/Mónus Márton

Dan Svetog Stefana, praznik osnivanja mađarske države

2020.08.20
11:28
2020.08.20
20:30
Forrás
Panon RTV
Ovo je jedan od najstarijih mađarskih praznika, dan sećanja na osnivanje i hiljadugodišnji kontinuitet hrišćanske mađarske države. Ove godine je jedan deo programa otkazan zbog epidemije koronavirusa.

Tokom svoje vladavine, Stefan je još 15. avgust, Dan Velike Gospojine proglasio za praznik, a na kraju svog života je na taj dan ponudio zemlju Devici Mariji, a zatim je i umro na taj dan 1038. godine. Datum praznika je na 20.avgust premestio kralj Sveti Ladislav, jer su 1083.godine, uz saglasnost pape Grgura VII., mošti Stefana I., na taj dan podignute na oltar u tadašnjoj bazilici u Sekešfehervaru, što je bilo ekvivalentno njegovim proglašavanjem za sveca.

Podizanje zastava i svečana rpomocija oficira održana je jutros od 8 časova ispred Parlamenta u Budimpešti. Nakon toga je, u okviru kulturnog programa, usledila predaja Memorijala nacionalnog jedinstva, a govor je između ostalih održao i premijer Viktor Orban. Popodne će u bazilici biti održana sveta misa, a umesto povorke sa „Svetom desnicom", desnom rukom Svetog Stefana, vernici će dobiti relikvijski blagoslov. U sklopu budimpeštanskog Festivala zanata, programi se sele na sedam lokacija van Budimpešte. Takođe u vezi sa praznikom, u pozorištu „Erkel" biće prikazana velika muzička pozorišna produkcija, mjuzikl „Puškaš", u režiji Vajka Sentea. Istovremeno, spektakularni večernji vatromet u Budimpešti je otkazan, jer privlači previše ljudi. U ostalim delovima Mađarske takođe su organizovane manifestacije povodom sećanja na osnivača države Svetog Stefana, ali mnogo skromnije nego ranijih godina. Kod jezera Balaton će na primer na više lokacija biti organizovan vatromet, slikanje svetlosti ili laserski šou.

U Vojvodini se u 18 časova održava svečana sveta misa u Crkvi Svetog Đorđa u Kuli, i biće posvećen obnovljeni spomenik Svetog Trojstva. Na Paliću međutim neće biti klasična proslava povodom 20. avgusta. Program, koji se predhodnih godina održavao ispred Velike terase, sada se seli na TV ekran. Od 18 časova na Panon televiziji možete pogledati muzičko-plesno-literarnu kompilaciju, u izvođenju vojvođanskih umetnika. Od 20:35 emitovaćemo rok operu Kralj Ištvan.

Sveti Stefan
praznik osnivanje
Mađarska

Najnovije

17:35, Frissítve: 17:48

Dani lavande u Subotici

Održavaju se Dani lavande u poslovnom centru Železničkog naselja u Subotici koji imaju humanitarni karakter. Posetioci mogu da kupe i sadnice lavande, sečeno cveće, vodu i ulje lavande, kao i druge rukotvorine.
16:09, Frissítve: 16:14

Izložba umetničkih fotografija u Bečeju

U Galeriji "Krug" u Gradskom pozorištu u Bečeju je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Dijalog". Na izložbi zainteresovani mogu da pogledaju fotografije Olivije Erdelji iz Bačkih Vinograda i Lasla Justina iz Bečeja.
19:25

Učinimo sve da epidemija ne ojača ponovo!

Epidemiološka situacija u Srbiji se pogoršava - u poslednje dve nedelje raste broj novozaraženih i broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom lečenju, stoji u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Najčitanije

Pomozimo ocu sa četvoro dece

U subotičkoj porodici Vranka otac sam othranjuje četvoro dece i potrebna mu je naša pomoć. Petočlanoj porodici najpotrebnije su životne namirnice, sredstva za higijenu, kao i građevinski materijal.

Automobilom uleteo u jezero

Nezgoda se verovatno dogodila tokom noći kada je krećući se obilaznicom, vozač promašio krivinu i automobilom završio ravno u Krvavom jezeru.

Jutros pucnjava u šumi na Makovoj Sedmici

Jake policijske snage i hitna pomoć su izašle na lice mesta. Kako Panon RTV nezvanično saznaje, došlo je do međusobnog obračuna migranata, više osoba je povređeno. Naš članak se stalno ažurira!

Svetski poznati lanac robnih kuća u Senti

Građevinski radovi su u punom jeku u Senti, na mestu nekadašnje autobuske stanice, gde jedan od najpoznatijih svetskih lanaca robnih kuća otvara svoj novi tržni centar.