Ugrás a tartalomra

I poslodavci i zaposleni mogu biti kažnjeni, ako se ne pridržavaju pravila

2020.05.25
17:03
2020.05.25
17:09
Forrás
Pannon RTV
Poslodavci, koji se ne prilagode merama, donetim u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, mogu biti kažnjeni sa čak pola miliona dinara.

U Srbiji je u planu uvođenje novih odredaba za prevenciju epidemije, koje će obuhvatiti sve poslodavce i radna mesta. Pored poslodavaca, i zaposleni mogu biti kažnjeni i to sa 20 hiljada dinara, ako se ne pridržavaju propisa. Predlog još treba usvoji Vlada Srbije.

Pannon RTV/Dragan Miljanić

U Novom Sadu, zaposleni u Štampariji Forum, počeli su da primenjuju mere, preporučene za suzbijanje epidemije koronavirusa, još 13. marta. Oko 80 zaposlenih ove izdavačke kuće trenutno radi na dva odeljenja, u tri smene, sa smanjenim brojem zaposlenih, tako da se u isto vreme u jednoj hali nalazi najviše 20-22 radnika. Dezinfekcija ruku i nošenje maski su njihova svakodnevna obaveza. Štamparija je, pridržavajući se strogih mera predostrožnosti, radila i za vreme vanrednog stanja, a i dalje će se pridržavati propisa - rekao je Zoltan Berta. Direktor štamparije je naglasio: „Mi smo ove mere i dalje zadržali. Dezinfikovali smo opremu, mašine, hale, hodnike, dakle sve, svaki dan pre i posle rada. Od portira do osoblja koje obavlja čišćenje, preko radnika, svi su imali svoje zadatke. Uveli smo protokole o tome kako treba da izgledaju mere predostrožnosti."

Virus nije nestao iz naše zemlje, i protiv njegovog širenja se i dalje moramo boriti - upozoravaju stručnjaci, koji ističu da mere opreza u tome imaju ključnu ulogu. Ministarstvo rada Srbije nedavno je najavilo da će biti uvedene nove odredbe, koje će se primenjivati na sve poslodavce i radna mesta, jer su se prethodno pravila odnosnila samo na preduzeća koja se bave trgovinom, ugostiteljstvom i građevinskom delatnošću.

Marina Furtula, direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu: „Na ulazu se dakle obavezno mora obaviti dezinfekcija. Ako je moguće, poslodavac treba da organizuje rad uvođenjem više smena, kako bi se smanjio broj radnika koji borave u zatvorenom prostoru. Ako se u tim zatvorenim prostorima ne može rešiti razdaljina između radnika, onda radnici moraju da nose masku za lice, jer epidemija još uvek nije prošla."

Poslodavci koji se ne pridržavaju propisa mogu očekivati novčanu kaznu između 50 i 500 hiljada dinara, dok se zaposlenima može izreći novčana kazna od 20 hiljada dinara. Očekuje se da će nove odredbe biti usvojene na narednoj sednici Vlade Srbije.

poslodavac
kazna
pravila
mere

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

U Horgošu veće prisustvo policije

Od jutros je u Horgošu veće prisustvo policije. Pretpostavlja se da traže nestalog muškarca kojem se, tokom prošlog vikenda, u naselju izgubio svaki trag.