Ugrás a tartalomra
Panon RTV

Mađarsko-srpski poslovni forum: smernice struke na novosadskom sajmu

2022.05.23
17:06
2022.05.23
17:24
Forrás
Panon RTV
Mađarska kao država partner poljoprivrednog sajma u ponedeljak se posetiocima predstavila uz folklor i narodnu muziku u izvođenju subotičkog Juhas orkestra.

Na novosadskom poljoprivrednom sajmu danas su održani stručni forumi i savetovanja. Proizvodima su uručena i zvanja „Najbolje iz Vojvodine", smernice struke dobili su poljoprivrednici u organskoj proizvodnji, a osim toga, organizovan je i tradicionalni mađarsko-srpski poslovni forum.

Izloženi dronovi i različiti roboti privukli su mnoge posetioce sajma, a danas poljoprivrednicima nije neobično da razgovaraju o ovim tehnološkim novotarijama, jer su oni jedan od uslova konkurentne poljoprivrede.

„Osnova ovoga je analiza i stvaranje preciznog uzorka tla i preciznog uzorka podzemnih voda i kupovina tehnologije koje se bazira na metodama nezavisnog savetovanja. To je započelo u Srbiji i ja preporučujem svima da proba i da nauči" kaže Arpad Molnar, stručnjak za zaštitu bilja iz firme „Carska bašta".

Na mađarsko-srpskom poslovnom forumu posvećenom digitalizaciji učestvovalo je preko sto preduzetnika kako bi iz prve ruke čuli o najnovijim dostignućima.

Panon RTV

„U ovoj privrednoj situaciji, kada cena svake robe ide u nebesa, i cena semenske robe, i veštačkog đubriva, i sredstava za zaštitu, važno je da biljka dobije ono što joj je potrebno, tačno toliko, ali i samo toliko" rekao je Peter Škapinjec, rukovodilac firme CED Srednje-evropska mreža za privredni razvoj. 

Mađarska je posle 12 godina ponovo prihvatila ulogu zemlje partnera. Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine važnim smatra da raste broj onih mađarskih firmi koje investiraju u Vojvodinu.

„Ovdašnji poljoprivrednici prate razvoj tehnologija, to se može potvrditi ne samo prisustvom na sajamskim konferencijama, već je i u proteklim godinama, između ostalog kod Prosperitatija više od 10 hiljada njih prisutno sa apliciranjima koja su uspešno završena, a koja su imala za rezultat uvođenje nove tehnologije, uvođenje savremenijih tehnologija, odnosno njihovu kupovinu. Sve to je važno zbog toga da proizvođači budu konkurentni."

Između Mađarske i Srbije nikada nije postojala snažnija privredna saradnja i ubuduće će se to samo uvećavati –  rekao je Atila Pinter, ambasador Mađarske u Beogradu.

Panon RTV

„U 2021. godini smo dostigli promet od 3,8 milijardi evra, a za 2022. godinu imamo podatke po zemljama za prva dva meseca. Iz njih se može pročitati da je mađarsko-srpska robna razmena dalje rasla, u mogućem značajnom obimu, i smatram da ćemo u 2022. godini postići novi rekord."

Kao zemlja partner Mađarska se inače u ponedeljak sajamskoj publici predstavila folklorom i narodnom muzikom u izvođenju subotičkog orkestra Juhas.

mađarsko-srpski poslovni forum
Novi Sad

Najnovije

16:18, Frissítve: 20:20

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75 godina

FK Vinogradar iz Hajdukova slavi 75. godišnjicu. Povodom ovog jubileja predat je na korišćenje novi teren sa veštačkom travom i sistem za navodnjavanje glavnog terena. Klub je za sve zainteresovane organizovao porodični dan i prijateljsku utakmicu.

Najčitanije

Tradicionalna trka magaraca u Svetićevu

U Svetićevu u opštini Bačka Topola je održana trka magaraca. Ovaj događaj je bio obogaćen s nekoliko propratnih programa, kulinarskim takmičenjima, takmičenju u obaranju ruku u ženskoj i muškoj kategoriji i takmičenju u ispijanju piva.