Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Pčelarski sajam u Beogradu

2022.02.13
11:02
2022.02.13
17:43
Forrás
Panon RTV
Na dvodnevnoj manifestaciji više od 70 izlagača predstavilo je i prodavalo svoje proizvode.

Osim meda, na sajmu su mogli da se nabave i oprema i uređaji za proizvodnju meda. Manifestacija je održana u sali 2 beogradskog Sajma.

Masovno su pristizali posetioci na 13. put organizovani Državni pčelarski sajam. Za proizvođače meda beogradsko okupljanje posebno je važno jer ovde po povoljnim uslovima mogu da nabave opremu koja im je potrebna u radu.

„Pre dve godine počeo sam da se bavim pčelarstvom, dakle, početnik sam. Došao sam da kupim nekoliko stvari, proizvoda, dve-tri košnice jer moguće je da će se proširiti roj. Osim toga, mogu da razmenim iskustva sa starijim kolegama" priča Miodrag Milošević, pčelar.

Panon RTV

Kada je u pitanju med, izlagači su posetiocima ponudili širok izbor. Između ostalog mogao je da se proba i kupi bagremov, lipov, suncokretov i med od repice.

„Počinju od 800 dinara i ide do 1.200 dinara. Cena zavisi od vrste. Meda od suncokreta i repice ima više i to je jeftinije. Bagremovom i šumskom medu cena je viša" kaže Marko Anđelković, jedan od izlagača.

Mnogi su kupovali i pčelarske potrepštine.

„Veštački vosak koja je pčelarima osnova i time se hrane pčele u zimskom periodu hranjenja. Cene zavise od proizvođača. Veštački vosak je 1.400 dinara, a slatka pogača od 150 do 190 dinara. Kod ostalih proizvođača zavisi ko po kojoj ceni uspeva da nabavi osnovne sirovine" kaže Katalin Silađi, izlagač.

Panon RTV

Iskazano je i veliko interesovanje za kupovinu pčelarske opreme. Uz državnu subvenciju pčelari sada lakše mogu da nabave opremu.

„Skuplje stvari su sada najtraženije. Na primer, centrifuga za vosak ili topilica za vosak. Njima je cena viša i pčelari iz sopstvenih sredstava na mogu da ih nabave. Ali uz podršku države mogu da ih kupe" kaže Ivan Radović, izlagač.

U Srbiji je poslednjih godina pčelarstvo u usponu – rekao je na sajmu Rodoljub Živadinović. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije je naglasio da će kao  naredni korak raditi na tome da pojednostave i učine jefitinijim registraciju pčelarskih vozila.

Panon RTV

„Država godišnje na subvencije pčelarima daje oko 10 miliona evra. Od ove godine to će se odvijati po novim pravilima. Videćemo koliko pčelara će biti zainteresovano za dobijanje subvencija. Za sada vidimo da je veliko interesovanje. Prema novim pravilima pčelarsko gazdinstvo dobija bespovratnu pomoć koja se kreće od 10.000 do 25.000 evra, a na početku govorimo samo o sopstvenom ulaganju od 10 odsto."

Uz posredovanje Privredne komore Srbije najveći deo meda izvozi se u Italiju i Nemačku.

sajam
pčelarstvo
Beograd

Najnovije

11:47, Frissítve: 15:50

Predstavljanje maski mohačkih bušara u VM4K

Svi oni koji su u četvrtak uveče posetili klupske prostorije Vojvođanskog mađarskog obrazovnog, kulturnog i istraživačkog centra (VM4K) u Subotici su mogli da saznaju više o trikovima rezbarenja maski bušara i njihovoj istorijskoj povorci.
16:01, Frissítve: 17:03

Uspešnih preduzetnika ima i u malim naseljima

Investicija u firmi „MetalCorp“ u Staroj Moravici, realizovana u okviru podrške Fondacije Prosperitati za srednja i velika preduzeća od izuzetnog značaja, predata je na upotrebu. Preduzeće je 2017. i 2019. godine uspešno konkurisalo kod Fondacije.

Najčitanije