Ugrás a tartalomra

Počast herojima

2023.03.16
13:27
2023.03.16
15:44
Forrás
Panon RTV
U Mađarskoj građanskoj kasini u Somboru održan je pomen na mađarsku revoluciju i borbu za slobodu 1848/49. godine.

Govor je održao Jožef Slako, predsednik Mađarske građanske kasine, dok je prazničnu poruku premijera Viktora Orbana pročitao Daniel Nađ, konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici.

Pomen koji je održan povodom jubileja revolucije i borbe za slobodu započeo je intoniranjem mađarske himne. Nakon toga izvedena je muzička obrada pesme Šandora Petefija „Drvo biću, ako si ti cvet drveta“.

„Prvo, s obzirom da imamo dva jubileja, 200 godina od rođenja Petefija, pesmu Kormorana, „Pesnik će se vratiti“ koju su nekada pevali mladi, sada je prihvatio zbor i jako sam se obradovao što oni to ovako lepo umeju da izvedu“ kaže Rafael Juhas, vođa hora (Dalarde) Mađarske građanske kasine u Somboru.

Praznik 15. marta je dan posvećenosti, izdržljivosti i htenja. Plamen revolucije daje snagu i današnjim generacijama kako bi izvojevali svakodnevne bitke za svoj opstanak – čulo se u programu.

Vitez Robert Holo je član 7. husarskog puka: „Naši preci su na ovaj dan krenuli iz Pilvaksa da se izbore za svoju slobodu. Mnogo njih i po cenu svog života i mnogo krvi je proliveno. To bi mladima stalno trebalo da bude pred očima, da na taj način poštuju heroje bar na ovaj dan.“

Na ovaj dan odajemo počast onim delima heroja revolucije koja, ako ne i odmah, na kraju su ipak vodila ka slobodi – istakao je u svom govoru Jožef Slako, predsednik Mađarske građanske kasine: „U svakom slučaju nacionalni praznik za nas ima veliki značaj, i za nas ovde u somborskoj Kasini.“

Istupanje i doprinos svakog čoveka je snaga koja oživljava, održava i obezbeđuje naše postojanje ovde u somborskoj dijaspori, naglasila je Timea Lener, članica Mađarskog nacionalnog saveta: „Pomažu nam u oživljavanju tradicije i da se iskažemo u sadašnjosti - i ja tako osećam – da ovi primeri iz prošlosti, kao što je primer Šandora Petefija, primeri mučenika iz Arada, pomaću nam da živimo svoje mađarstvo u sadašnjosti.“

U nastavku programa položeni su venci kod biste Jožefa Švajdla, aradskog mučenika rođenog u Somboru.

heroji
1848/49
Sombor

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.