Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/illusztráció

Potraga za radnicima

2017-08-24
11:11
2017-10-04
12:25
Nedostatak radne snage predstavlja problem za neke firme u Vojvodini. Preduzetnici i lokalne firme teško nalaze radnike. Ovaj problem jednako dotiče i multinacionalne firme i privatnike.

Sve češće se mogu videti natpisi “Tražim radnika”. Restorani, kafići, pekare i prodavnice konstantno traže radnu snagu. Ali, nedostatak radne snage ne pogađa samo njih.

Fabrika izolacionog materijala Masterplast iz Subotice zapošljava više stotina radnika. Firma planira dalje proširenje kapaciteta i neophodna im je radna snaga, kaže Tivadar Bunford. Direktor ove subotičke firme je dodao da su zbog nedostatka radne snage otvorili autobusku liniju iz Malog Iđoša. On dodaje da konstantno zapošljavaju radnike. Svakog dana imaju barem deset intervjua sa kandidatima za zapošljavanje. “Mogu vam reći da ima zainteresovanih, ali zbog prirode posla, od deset prijavljenih ostaju oko dvojica”.

Nedostatak radne snage pogađa više sektora. Poljoprivredici teško nalaze radnike za sezonske radove. Glavni razlog je što mladi odlaze u inostranstvo da tamo traže svoju sreću, kažu poljoprivredni proizvođači.

Porodica Šerfeze uzgaja breskve, jabuke, grožđe i zovu u horgoškom ataru. Već godinama mnogo radnika kod njih radi i zarađuje svoj hleb. Diana Balint kaže da već godinama radi ovde, a ove godine još od proleća. Dodaje da voli tu raditi jer je gazda dobar, ne viče, strpljiv je.

Satnica sezonskih radnika kod Šerfezovih je oko 200 dinara. S obzirom da se očekuje pad roda jabuke, verovatno se ni satnica neće mnogo menjati. Jene Šerfeze nastoji da obezbedi dobre uslove za radnike, kako bi i na taj način obezbedio da se obavi berba. On kaže da ima manje radnika i da je to za neke jako velik problem. “Hvala Bogu, mislim da će kod nas biti i viška radne snage. Sada dolazi vreme velikih berbanskih radova, kraj breske, uskoro će i stići i jabuka. Supruga mi se brine hoće li nas biti dovoljno”, kaže on.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u njihovoj bazi podataka imaju preko 630 hiljada nezaposlenih, što daje 14,6 posto nezaposlenosti u Srbiji. Prosek u Evropskoj uniji je ispod 10 posto.

nezaposlenost
radnici
Masterplast
radna snaga

Najnovije

17:06

Moguća poledica na putu

Ovih dana mogu se očekivati zaleđeni putevi. Putevi Srbije pozvali su na povećanu pažnju u saobraćaju, vožnju prilagoditi uslovima i voziti sa mnogo opreza.

Najčitanije