Ugrás a tartalomra

S kojim izazovima su suočeni prosvetni radnici u 21. veku?

2024.02.24
16:20
2024.02.24
17:08
Forrás
Pannon RTV
U OŠ “Imre Kokai” u Temerinu je održano predavanje o pedagoškim izazovima 21. veka. Događaj je organizovalo Udruženje prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini. O temi su diskutovali i saradnici Pedagoškog fakulteta “Benedek Elek” Univerziteta u Šopronu.

Na edukaciju se prijavilo oko 70 prosvetnih radnika. Anita Tot, predaje geografiju i redovno učestvuje na seminarima na kojima se vrši obuka prosvetnih radnika.

„Na ovaj način možemo bolje da upoznamo probleme o kojima govorimo na seminarima, jer svako dolazi iz raznih krajeva i ima različita iskustva. Tokom diskusije smo detaljnije objasnili temu."

Saradnici Pedagoškog fakulteta “Benedek Elek” Univerziteta u Šopronu su održali predavanje prosvetnim radnicima. Između ostalog, tema je bila promena pedagoške kulture, pitanje savremenog vrednovanja u školama, ali se diskustovalo i o brojnim zanimljivim temama, kao što su pedagoški izazovi 21. veka.

Laslo Varga, dekan Pedagoškog fakulteta “Benedek Elek” Univerziteta u Šopronu: „Ja lično želim ovde da podelim saznanja o najnovijim rezultatima istraživanja na polju neuropedagogije sa svojim dragim kolegama. Između ostalog, biće reči o emocionalnoj inteligenciji, društvenim odnosima i ono što mi je omiljena tema je odnos humora i pedagogije. Radujemo se prilici da boravimo ovde u Temerinu.”

Udruženje prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini već 30 godina aktivno organizuje ovakve vrste obuke na mesečnom nivou, istakla je Gabriela Lukač. Predsednica Udruženja prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini je dodala: „Moramo se suočiti sa izazovima i pronaći način da im se prilagodimo. Moramo prihvatiti novine koje su ispred nas i sistem vrednosti, a prosvetni radnici moraju naći način da odgovore svim izazovima. Svake godine se i đaci razvijaju, njihove potrebe su potpuno drugačije, moramo biti fleksibilni i prilagođavati se."

Broj zainteresovanih svedoči o velikoj potrebi za održavanje ovakvih obuka koje imaju za cilj usavršavanjem prosvetnih radnika i razvoj mađarskog jezika, dodala je predsednica udruženja.

Temerin
Udruženje prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini

Najnovije

Najčitanije

Počela turistička sezona na Paliću!

Zahvaljujući letnjim temperaturama mnogi izletnici su u poslepodnevnim satima došli na šetalište oko jezera, na terase ugostiteljskih objekata ili do poslastičarnica.

Da li će se ove godine saditi više soje?

Poljoprivrednici se žale na sušu, koja je vrlo neuobičajena za ovo doba godine. Prema vremenskim pokazateljima, u poređenju sa prosekom od poslednjih pedesetak godina, za trećinu manje padavina je bilo u mesecu februaru i martu.