Ugrás a tartalomra

Slavimo Mikulaša danas

2020.12.06
12:06
2020.12.06
15:53
Forrás
Pannon RTV
Da li ste i vi jutros zatekli slatkiše u očišćenim čizmama?

U ogrtaču, sa biskupskim šeširom i pastirskim štampom Mikulaš ili Nikola koji deli slatkiše izvorno je narodska figura koja je  u krajevima gde je katolički živalj postao Sveti Nikola. Sveti Nikola je zaštitnik dece i učenika, zbog toga se smatra da je kasniji lik Nikole pod uticajem narodnog verovanja nastao po ugledu na Mikulaša (Nikolu) u biskupskom šeširu kako deli poklone.

Legenda o Svetom Nikoli i sa njim povezanim crkvenim praznikom 6. decembra po gradovima se raširila tokom 19. veka. Po toj priči Mikulaš (Nikola) 6. decembra u očišćene cipele izložene u prozor stavlja svilene bombone ili crvene paketiće sa sitnim slatkišima.

Sa Mikulašem se možete sresti i lično. Obično je obučen u ukrašeno crveno odelo, sa dugom belom bradom i prate ga krampusi koji plaše nevaljalu decu i umeju da im priprete bičem.

Mikulaš
Sveti Nikola

Najnovije

10:43, Frissítve: 17:41

Škole budućnosti u Bečeju

Predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara posetili su u sredu osnovne škole u Bečeju. Osnovne škole „Petefi Šandor” i „Šamu Mihalj” pohađaju pre svih mađarska deca.
16:18, Frissítve: 16:33

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Najčitanije

Preminula je Eva Guba, novinarka Panon RTV-a

Naša koleginica je preminula danas, posle duže bolesti - obavestila je našu redakciju njena porodica. Eva Guba je za RTV Panon radila od 2020. godine, kao dopisnik iz Potiskog regiona.

Cena prasetine skočila u nebo

U mesarama se cena za kilogram očišćene prasetine kreće od 900 do 1.000 dinara koliko traže na pojedinim mestima, dok se cena žive vage za prasetinu kreće od pet do šest stotina dinara.

Ema Sanka i Henrieta Ereš pobednice „TINI Festivala”

Ema Sanka je najbolja pevačica u kategoriji tinejdžera, dok je Henrieta Ereš proglašena za najbolju mladu pevačicu na „TINI Festivalu”, koji je održan u Temerinu. Ove godine je na takmičenju učestvovalo 17 takmičara u dve kategorije.

U Srbiji sve više dece sa oboljenjima disajnih puteva

Stručnjaci kažu da roditelji treba odmah da reaguju ukoliko kod deteta primete različite simptome oboljenja disajnih puteva. Posebno zabrinjava što je zbog odbijanja vakcinisanja, skočio broj obolelih od velikog kašlja koji se javljaju lekarima.