Ugrás a tartalomra

Smrtonosna žega ugrožava živote u južnoj Evropi

2023.07.18
16:21
2023.07.18
16:31
Forrás
Pannon RTV
U više država izbili su šumski požari, iz nekoliko popularnih letovališta evakuisani su gosti. U Italiji, Grčkoj i Španiji temperature su prešle 45 stepeni, dok je u Kini i Kaliforniji i toplije od 50 stepeni.

Dok je u Srbiji i Mađarskoj temperatura u prolaznom blagom padu, dotle se u drugim evropskim zemljama bore sa šumskim požarima. U Grčkoj, u jednom od popularnih letovališta u ponedeljak je izmereno 44 stepena Celzijusa, a započela je i masovna evakuacija jer su na više poznatih mesta za odmor izbili šumski požari.

Na poluostrvu Atika, šumski požar koji je izbio u selu Kouvaras primorao je na evakuaciju  ljude koji su došli na letovanje. Požar koji je izbio svega 33 kilometra od Atine, glavnog grada Grčke, širio se ka letovalištima na južnoj morskoj obali. Osim toga, u blizini Korinta takođe je izbio  šumski požar. U gašenju vatre povređeno je troje volontera koji su prevezeni u bolnicu.

Nakon dugog sušnog perioda, jaki vetrovi predstavljaju posebnu opasnost za region, zbog toga je u zapadnom delu Grčke, na ostrvima u Egejskom moru proglašen najviši, 4. stepen opasnosti od požara.

U Španiji, na ostrvu La Palma koje pripada grupaciji Kanarskih ostrva proteklog vikenda izbio je šumski požar koji je pretio da ugrozi i La Caldera de Taburien nacionalni park – objavile su lokalne vlasti u ponedeljak. U gašenju požara osim vatrogasaca učestvovalo je i oko 500 vojnika  specijalne jedinice vojske. Procenjuje se da je do sada oko četiri hiljada ljudi moralo biti evakuisano, dok je vatra spržila oko četiri hiljade hektara zelenih površina.

Ekstremna žega nije zaobišla ni Italiju, u kojoj se živa u termometru popela i preko 45 stepeni. Na italijanskoj Sardiniji u utorak je izmerena najviša temperatura od 47 stepeni, koja se približava evropskom rekordu od 48,8 stepeni koji su pre dve godine izmereni na Siciliji. One koji letuju na ovom italijanskom ostrvu već su upozorili da ova žega može da bude smrtonosna. Vanredno visoke temperature ne ugrožavaju samo Evropu, već i više regiona u svetu. U severozapadnom delu Kine izmereno je 52 stepena, što predstavlja državni rekord   - javila je kineska meteorološka služba.

U državi koja se smatra najtoplijom svetskom tačkom, Kaliforniji,  vrućina se u nedelju približila 53,3 stepena, što je apsolutni toplotni rekord Zemlje. Svetski rekord potiče iz 1913. godine i iznosi 56,7 stepeni, i takođe je ovde izmeren.

vrućina
Evropa
šumski požari
leto

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Temeljno orezivanje, bogat rod

Za bogat rod potrebna je radikalno orezivanje čokota. Vinova loza voli ovakvu vrstu brige, posebno ukoliko ih vinogradar krajem februara ili početkom marta oslobodi od lastara.

Subotičanin uhapšen zbog droge na Kopaoniku

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Raški uhapsili su S. Š. (1998) iz Subotice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavlјanje u promet opojnih droga.