Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

U Martonošu bogatiji za nove nošnje, biblioteku, instrumente i tehničku opremu

2021.01.31
11:53
2021.02.01
18:21
Forrás
Pannon RTV
U Domu kulture u Martonošu u proteklom periodu bilo je mnogo novosti. U ovom Domu radi Kulturno društvo „Bratstvo" koje ima 60 aktivnih članova.
Pannon RTV/Molnár Ádám

Prošle godine u potpunosti je obnovljen Dom kulture u Martonošu. Tokom radova, Kulturno društvo „Bratstvo" nije prestajalo sa radom. Odnedavno u okviru Doma kulture, u ulaznom foajeu,  počeli su sa formiranjem jedne male biblioteke, a zahvaljujući poklonu biblioteke „Jožef Atila" iz Kanjiže.

„Ovde imamo knjige iz svetske književnosti, iz lepe književnosti, veoma mnogo knjiga Jokai Mora, Ferenca Mora, ruskih pisaca, tu je „Ana Karenjina", onda imamo Gogolja, dakle imamo mnogo lepih knjiga" kaže Rozalija Denč, članica Kulturnog društva „Bratstvo" u Martonošu. 

Pannon RTV/Molnár Ádám

Nedavno su obnovili i 30 starijih narodnih nošnji, a osim toga isto toliko novih je stiglo u fundus društva.

„Otprilike isto toliko novih smo pripremili. Deca su dobila bele bluze, sa plavim suknjama. Podsuknje uglavnom one spreme, ili koristimo stare. Dečaci će sada dobiti pantalone i prsluke" kaže Atila Sel, član Kulturnog društva „Bratstvo" u Martonošu. 

Pannon RTV/Molnár Ádám

Martonoško društvo prošle godine imalo je više uspešnih prijava na konkurse u Mađarskoj, kao i na pokrajinskom nivou, a njihov rad podržava i Mađarsko nacionalno veće. Na taj način došli su do novih instrumenata i tehničke opreme.

„Bili smo uspešni na najmanje sedam konkursa, jer čim se konkurs pojavi na  sve konkurišemo i gotovo na svima smo uspešni. Dobijemo manje ili veće iznose" kaže Gizela Sel, saradnica Kulturnog društva „Bratstvo" u Martonošu.

Ne manjka im ni daljih planova, između ostalog želeli bi da biblioteku koja je nekada pripadala ovom objektu ponovo vrate u izvornu funkciju. 

Martonoš
kultura
biblioteka

Slične vesti

Najnovije

19:21, Frissítve: 19:27

Pokrajina pomaže obnovu škola u Vojvodini

Pokrajinska vlada sa 76 miliona dinara podržava obnovu i održavanje škola u Vojvodini. Sredstva su obezbeđena za 21 obrazovnu ustanovu, za 14 osnovnih škola i 7 srednjih škola. Ugovori o podršci potpisani su danas u Novom Sadu.
15:10, Frissítve: 15:20

Centar znanja holističke medicine

U okviru projekta NATURAL HEALTH - Za zdravlje kroz zaštitu prirodnog nasleđa
formiran je Centar znanja. Centar znanja je dvojezična studija koja karakteriše trenutno stanje pogođenih područja u oblasti holističke medicine.

Najčitanije

Ribokradice, čuvajte se!

Šest brodova i šest terenskih vozila stiglo je u novosadsku ribočuvarsku služba pri JP „Vode Vojvodine" . Danas u podne porinuti su brodovi.